„Voda smetla celé čtvrti.“ Bouře v Libyi má patrně až dva tisíce obětí

Záplavy způsobené přívalovými dešti, které v posledních dnech zasáhly východní Libyi, si jen ve městě Derna vyžádaly možná až dva tisíce lidských životů. V telefonickém rozhovoru to podle agentury AP místní televizi řekl premiér libyjské konkurenční vlády národní stability Usáma Hamád. Voda podle něj v přístavním městě „smetla celé čtvrti“ a tisíce lidí se pohřešují.

Předchozí bilance obětí byla 150, přičemž organizace Červený kříž uváděla, že očekává nárůst na 250, píše agentura Reuters. Hamád zdroj svých předpokladů neupřesnil.

„Počet pohřešovaných je v tisících a počet mrtvých překračuje dva tisíce,“ řekl podle Reuters Hamád. Město Derna je podle místních médií nedostupné a nefunguje v něm elektřina ani v něm není signál. Značnou devastaci ukazují záběry města na sociálních sítích.

Desítky obětí jsou podle AP potvrzené také ve městech Bajdá a Susah. Libyjský Červený kříž uvedl, že v Bajdá ztratil kontakt s jedním ze svých pracovníků, který se pokoušel vyprostit uvězněnou rodinu.

„Nejméně 150 lidí zahynulo v důsledku záplav způsobených bouří Daniel v Derna, v okrese Džabal al-Achdar a na předměstí Mardže na východě Libye,“ řekl dříve agentuře AFP mluvčí paralelní exekutivy Muhammad Masúd.

„Spali jsme a když jsme se probudili, zjistili jsme, že všude kolem domu je voda. Jsme pořád uvnitř a snažíme se dostat ven,“ řekl obyvatel Derny Ahmad Muhammad telefonicky agentuře Reuters.

Stav nouze

Středomořská bouře Daniel udeřila už v neděli na libyjské pevnině, kde pustošila domy a silnice a způsobila rozsáhlé záplavy. Libyjské úřady na východě země vyhlásily stav mimořádné nouze, nechaly uzavřít školy a obchody a vyhlásily zákaz nočního vycházení. Podle svědků pokračují pátrací a záchranné akce v Benghází.

Premiér Hamád vyhlásil Dernu za zónu katastrofy, když přívalové deště a záplavy poničily velkou část města, uvedla agentura AP. Večer mezi zóny katastrofy přibyly také tři provincie regionu Kyrenaika a požádaly o mezinárodní pomoc, píše Reuters. Kyrenaika je historické označení pro východní část Libye.

Už v sobotu večer byly na tři dny uzavřeny čtyři přístavy významné pro vývoz ropy – Rás Lanúf, Zuvajtína, Briga a As-Sidr. Agentuře Reuters to sdělili dva inženýři z ropného průmyslu. Premiér vlády národní jednoty v Tripolisu Abdal Hamíd Dbaíbá v neděli řekl, že nařídil všem státním úřadům, aby „se okamžitě vypořádaly“ se škodami a záplavami ve východolibyjských městech.

Libye se více než deset let po konci konfliktu potýká se špatně fungující infrastrukturou. Vláda šestimilionové země je rozdělená na konkurenční celky na východě a západě, přičemž každý z nich podporují jiné skupiny ozbrojených skupin a zahraničních vlád, píše AP.