V Srbsku se kvůli nedávným střelbám demonstrovalo proti vládě

Desetitisíce Srbů se v sobotu v Bělehradě zúčastnily protivládního protestu. Lidé demonstrovali proti násilí v souvislosti se dvěma případy hromadné střelby, které na začátku května otřásly zemí. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž demonstranti také žádali demisi ministra vnitra nebo šéfa tajné služby.

Lidé v sobotu vyšli do ulic u příležitosti uplynutí jednoho měsíce od první střelby, kdy třináctiletý chlapec zastřelil v základní škole v Bělehradě deset lidí včetně devíti spolužáků. O den později zastřelil jednadvacetiletý muž nedaleko metropole osm lidí. Tyto dva případy vyvolaly v zemi nespokojenost a volání po změnách.

Opoziční strany, které zorganizovaly sobotní, už pátý protest během měsíce, obviňují vládu prezidenta Aleksandara Vučiče, že nedokázala zakročit proti propagaci násilí v médiích a umožnila mu proniknout do společnosti. V srbských televizních reality show vystupovali odsouzení zločinci včetně vrahů a muži v nich bili ženy, píše Reuters.

„Vučiči, odejdi,“ skandovali v sobotu protestující a nesli transparenty se slogany, jako je „Srbsko proti násilí“. Demonstrující rovněž kromě odchodu ministra vnitra a šéfa tajné služby požadovali zastavení vysílání všech televizních pořadů propagujících násilí. Televize Pink mezitím slíbila, že od příštího týdne přestane vysílat reality show, v níž vystupuje muž odsouzený za vraždu.

Opoziční politici podle agentury AP viní úřady z podněcování násilí a nenávistných projevů vůči kritikům, z šíření propagandy v hlavních médiích a zavádění autokratické vlády v institucích pod vedením Vučiče. Prezident obvinění odmítá.