Srbové v rámci amnestie odevzdali tisíce zbraní

Horizont ČT24: Dobrovolné odevzdávání zbraní v Srbsku (zdroj: ČT24)

Vláda v Bělehradě usiluje o snížení množství nelegálně držených zbraní. Po týdnu zbraňové amnestie odevzdali Srbové 13 500 pistolí a pušek. Radikální změnu politiky způsobily dva případy hromadné střelby z počátku měsíce. Zemřelo 18 lidí – poslední obětí je dívka, která byla po zásahu do hlavy v kómatu.

Odevzdanými zbraněmi naplnili Srbové policejní sklad během jednoho týdne. Zbraně mohou do 8. června odevzdat na kterékoli policejní stanici bez otázek a strachu z následků. Po tomto datu se už policie ptát bude.

Registrované zbraně musí Srbové zamknout do trezoru, jinak je úřady zabaví. Nelegální kusy pak chce Srbsko vypátrat a jejich majitelům bude hrozit až patnáctiletý trest. Kontroly ale budou těžké – Srbsko patří spolu se Spojenými státy, Jemenem a Černou Horou k zemím s největším množstvím střelných zbraní na počet obyvatel a experti varují, že nikdo nemá ani tušení, kolik nelegálních zbraní se v zemi skrývá v důsledku války na Balkáně v 90. letech.

Srbové protestují

Ke zbraňové amnestii v zemi dochází po dvou hromadných střelbách. První rozpoutal v bělehradské škole třináctiletý chlapec 3. května, deset lidí přišlo o život (dosud poslední obětí tohoto masakru se stala v pondělí po čtrnácti dnech v kómatu jedna ze zasažených školaček). Den po tragédii v Bělehradě jiný střelec u města Mladenovac zabil osm lidí a dalších čtrnáct zranil. 

Neklid v zemi po obou incidentech stále přetrvává. Naposledy v pátek vyšly do ulic Bělehradu desítky tisíc lidí. Vláda podle nich selhala, po smrti 18 lidí v pouhých dvou dnech volají po rezignaci ministra vnitra a boji proti násilí, kterého podle nich ve společnosti přibývá. „(Žádáme) okamžité zrušení televizních pořadů typu reality show, které propagují násilí, agresi a nemorálnost na celostátní úrovni,“ vyzvala jedna z organizátorek protestu.

Petici, která žádá konec dvou provládních televizí, už podepsalo na 450 tisíc lidí. Až šedesát procent obsahu jejich vysílání zabírají právě násilné reality show. Na obrazovce se objevují i zbraně. A střídají je slovní útoky prezidenta a vlády proti opozici. Ta proto tvrdí, že amnestie a tvrdší pravidla pro držení zbraní zdaleka nestačí.