Po střelbě ve škole v Bělehradě je devět obětí. Policie zadržela čtrnáctiletého útočníka

Události: Chlapec střílel ve škole v Bělehradě (zdroj: ČT)

Ve škole v srbském hlavním městě Bělehradě došlo ve středu ráno ke střelbě. O život přišlo osm žáků a člen ochranky, píše agentura Tanjug. Další lidé jsou zřejmě zraněni. Podezřelého čtrnáctiletého chlapce policie zadržela a bude umístěn na psychiatrii, informovala agentura Reuters. Motiv zatím není znám.

Žák sedmé třídy údajně vešel kolem osmé ranní do budovy školy v centru Bělehradu a začal střílet po svých vrstevnících. Zbraň vytáhl ve třídě, vše trvalo několik minut, píše B92. Policisté ho zadrželi na školním dvoře. Okolí školy, která se nachází ve čtvrti Vračar, mezitím uzavřeli.

„Nejprve střelil učitelku a potom začal střílet náhodně,“ popsal Milan Milošević, otec jedné z žákyň, která byla ve třídě, televizi N1 s tím, že jeho dceři se podařilo utéct. „Říkají, že (střelec) byl tichý a dobrý žák. Nedávno nastoupil do jejich třídy,“ dodal Milošević, který spěchal do školy.

Učitelka podle místních úřadů bojuje v nemocnici o život. Zdravotníci kromě ní hospitalizovali také šest dětí, uvedlo ministerstvo vnitra. Jedna z dívek má vážná zranění hlavy a podstupuje operaci.

„Viděla jsem děti, jak běží ven ze školy a křičí. Přišli rodiče, panikařili. Slyšela jsem tři výstřely,“ popsala podle televize RTS dívka, která navštěvuje střední školu sousedící se školním zařízením, kde se střílelo.

Mladý žák zabíjel zbraní svého otce

„Útočník měl seznam dětí, které plánoval zlikvidovat. Sám namaloval plánek vchodu a východu ze školy,“ uvedl velitel bělehradské policie Veselin Milič.

Nezletilý střelec z bělehradské školy bude umístěn na psychiatrii, uvedl srbský prezident Aleksandar Vučić. „Jeho otec coby vlastník zbraně, kterou očividně držel a přechovával v rozporu s předpisy, i když měl všechna nezbytná povolení, byl zatčen. Zadržena byla i matka,“ dodal prezident s tím, že jinak šlo o vzorné rodiče.  

Vučić dále uvedl, že navrhne vládě, aby snížila hranici trestní odpovědnosti ze 14 na 12 let. Zpřísnit by se měly také postihy pro ty, kteří umožní nezletilým ke zbraním přístup. Zvýšena by podle něj měla být také přítomnost policie ve školách. K pachateli Vučić řekl, že hrál nějaký druh počítačové hry a že po činu neprojevil známky lítosti.

V Srbsku je mnoho držitelů zbraní

Podle českého velvyslance v Srbsku Tomáše Kuchty jde o školu, která je velmi blízko české ambasádě. „Zrovna v pátek jsme měli s žáky této školy naplánován dětský den, takže nás se to dotklo velice,“ podotkl pro ČT24.

Velvyslanec v Srbsku Kuchta o střelbě ve škole (zdroj: ČT24)

„Srbsko je obecně poměrně bezpečná země, problém je, že je zde registrováno kolem 900 tisíc zbraní mezi obyvatelstvem. Slyšel jsem poslední údaje, podle kterých je registrováno 580 majitelů zbraní, téměř každý sedmý obyvatel Srbska, což je vysoké číslo,“ přiblížil Kuchta.

Střelby do lidí jsou v Srbsku poměrně vzácné, poznamenala agentura Reuters. Západní Balkán je však podle ní po válkách v 90. letech minulého století zaplaven statisíci nelegálně drženými zbraněmi. Srbské úřady vydaly několik amnestií pro majitele, aby nelegálně držené zbraně odevzdali nebo registrovali.

Při dosud nejhorší střelbě do lidí v Srbsku od konce balkánských válek zabil v roce 2013 šedesátiletý Ljubiša Bogdanović čtrnáct lidí ve vsi Velika Ivanča. V roce 2007 střílel osmatřicetiletý Nikola Radosavljević po kolemjdoucích v obci Jabukovac, zastřelil devět lidí a pět zranil. V roce 2015 zabil muž jménem Rade Šefer na svatbě svého syna šest hostů a o rok později Siniša Zlatić v kavárně v obci Žitište zabil pět lidí, připomněl Reuters.