Střelec zabil v srbské vesnici Dubona osm lidí. Vučić to označil za terorismus, omezí zbraně

Střelec zabil v srbské vesnici osm lidí (zdroj: ČT24)

Osm lidí zemřelo a dalších čtrnáct utrpělo zranění při střelbě, která se odehrála ve čtvrtek večer u srbského města Mladenovac. Policie již pachatele dopadla. Srbský prezident Aleksandar Vučić označil střelbu za terorismus a slíbil zpřísnění zákonů o držení zbraní a výrazné zvýšení pokut za jejich nelegální držení. Incident se odehrál jen den poté, co třináctiletý chlapec v bělehradské škole zastřelil osm spolužáků a pracovníka ostrahy. V zemi platí třídenní smutek.

Podle stanice Nova S a dalších srbských médií se střelba odehrála ve vesnici Dubona u Mladenovacu, který leží asi padesát kilometrů jihovýchodně od srbské metropole. Střelec zde zahájil palbu z automatické pušky na skupinu lidí a následně se dal na útěk, uvedla státní televize RTS. Mezi oběťmi je údajně policista a jeho sestra.

„Skutečně je tam osm obětí, nejmladšímu bylo patnáct let. Je tam i jeden policista, který byl v tu chvíli mimo službu. Ze třinácti zraněných to vypadá, že dva jsou velmi těžce zranění. Byli převezeni do bělehradské nemocnice. Pokud víme, tak jim je dvacet jedna a dvacet tři let,“ sdělil velvyslanec ČR v Srbsku Tomáš Kuchta.

Podle srbské ministryně zdravotnictví Danici Grujičićové utrpěli zranění mnohonásobná poranění a museli podstoupit operace. Jak nicméně dodala, stav všech je stabilizovaný.

Podle agentury Reuters, která se odkazuje na místní média, se útočník po hádce na školním dvoře vrátil s automatickou puškou, zahájil palbu a pak pokračoval v náhodné střelbě z jedoucího automobilu.

Střelba se odehrála v několika obcích

Srbský deník Blic hovořil s jedním ze sousedů střelcovy rodiny. „Stydím se za to, že jsou z této vesnice. Před pár lety je jeden ze sousedů nahlásil za to, že střílejí. Sebrali jim zbraně, ale za tři dny jim je zase vrátili. Pořád stříleli. Zabíjeli psy. Uroš (střelec) arogantně jezdil autem po vesnici. Bylo mu jedno, koho potká. Všichni mu museli uhýbat,“ popsal soused.

Podle srbských médií se střelba odehrála v několika obcích u města Mladenovac, asi 50 kilometrů jihovýchodně od srbské metropole. Střelec nejprve zahájil palbu z automatické pušky na skupinu lidí sedících u ohně, následně odjel autem o několik kilometrů dál, kde střílel na další osoby.

Pak opět nasedl do auta a odjel směrem do centra vesnice Dubona, kde zastřelil další dva lidi – policistu mimo službu a jeho sestru. Následně se dal na útěk a celou noc po něm pátralo přes 600 policistů. Zatčen byl kolem osmé hodiny ráno. Policie zadržela rovněž jeho děda a strýce. U muže byly nalezeny i granáty a množství munice.

Srbský velvyslanec hovořil o druhém případu střelby v Srbsku (zdroj: ČT24)

Stovky policistů v akci

V oblasti se odehrála veliká policejní operace s cílem dopadnout útočníka. Tím je podle dosavadních zjištění jedenadvacetiletý mladík, který už byl zneškodněn. Do pátrání bylo podle RTS nasazeno na šest set policistů, včetně příslušníků speciálních jednotek.

Ministr vnitra Bratislav Gašić podle stanice N1 bez bližších podrobností uvedl, že se jedná o akt terorismu. Vučić dvě střelby z tohoto týdne označil za útok na všechny Srby. „Jsme malá země, ale velký národ, a takové národy naleznou řešení. Je to pro nás velká tragédie,“ řekl prezident.

Při dosud nejhorším s válkou nesouvisejícím případu střelby do lidí v Srbsku zavraždil v roce 2013 šedesátiletý muž třináct svých příbuzných a sousedů ve vsi Velika Ivanča, která se nachází několik kilometrů od Mladenovace.

Zbraňové omezení a policisté ve školách

Po středeční tragédii v bělehradské škole, kde třináctiletý chlapec zastřelil devět lidí, schválila srbská vláda sadu opatření s cílem zvýšit bezpečnost na školách i ve společnosti.

Útočník, který je podle srbských médií nejhorším dětským vícenásobným vrahem v dějinách, podle policie útočil dvěma pistolemi svého otce. Kvůli svému nízkému věku nemůže být trestně stíhán a podle prezidenta Aleksandara Vučiče bude umístěn na psychiatrii.

„Je velmi chladnokrevný, nelituje svého činu, hovoří o tom, že sám je psychopat a všechno si velmi důkladně připravil. Pohnutky byly v nějaké špatné komunikaci se spolužáky,“ poznamenal k případu velvyslanec Kuchta.

Otce pachatele ve středu zadržela policie. „Je to vědecký pracovník, radiolog. Pravděpodobně neměl dobře zajištěnou zbraň, když se k ní syn dostal. Brával ho na střelnici, cvičil ho, údajně spolu byli i někde na lovu, takže určitě tam nějaká vina ze strany rodičů je,“ míní Kuchta.

„Všichni, kdo mají zbraň, nemluvím o loveckých, projdou kontrolou. Téměř zdvojnásobíme pokuty za nelegální držení zbraní. Provedeme kompletní odzbrojení Srbska,“ oznámil ve čtvrtek Vučić podle RTS. „Ministerstvo vnitra dostane pokyn využít všech možných opatření k tomu, aby ti, kdo mají zbraně nelegálně, je odevzdali úřadům. Pokud tak neučiní, najdeme je a následky budou hrozné,“ zdůraznil prezident.

obrázek
Zdroj: ČT24

Předmětem kontrol bude to, zda osoby s oprávněním vlastnit zbraň plní všechny zákonem stanovené podmínky pro přechovávání zbraní, zejména zda neumožňují přístup ke zbrani nezletilým či jinak nepovolaným osobám.

Moratorium na vydávání povolení vlastnit, nosit a kupovat zbraň má platit dva roky, přičemž týkat se má krátkých palných zbraní. Prezident rovněž oznámil, že vláda do roka zajistí, aby v každé škole v Srbsku byl policista. „Do teď naše policie chodila do škol na kontroly. Získáme 1200 nových policistů a tisícovku pošleme do škol tak, aby v každé byl přítomen jeden,“ uvedl Vučić.

Srbsko má už teď velmi přísné zákony o držení zbraní, ale země je stejně jako další státy západního Balkánu po válkách v 90. letech minulého století podle agentury Reuters zaplavena statisíci nelegálně držených zbraní.