V Polsku začala kampaň před říjnovými volbami. Podle expertů bude nejvyhrocenější za poslední léta

Události: Kampaně před volbami v Polsku (zdroj: ČT24)

V Polsku naplno odstartovala kampaň před říjnovými volbami. Jedním z hlavních témat bude odpor proti evropské migrační dohodě nebo podpora Ukrajiny. Zástupci vlády oživili také spor o důl Turów. Liberální opozice sází na změnu stylu vládnutí, krajní pravice láká na výrazně nižší daně.

„Navrhujeme dvě sazby DPH – tři a osm procent. Tři pro obchod a výrobu, osm ve službách,“ prohlašuje šéf Konfederace, bývalý finanční poradce Slawomir Mentzen. 

Krajně pravicová Konfederace hovoří rovněž o boji proti systému a cenzuře. Hledá bílá místa na politické mapě. Hlasitě se hovoří třeba o přehodnocení vojenské pomoci Ukrajině. Experti straně přisuzují také rysy rasismu a xenofobie.

„Konfederace mluví velmi asertivním jazykem o vztazích Polska a Ukrajiny a upozorňuje na jejich problematická místa. To jí pomáhá se od ostatních odlišit,“ vysvětluje politolog Varšavské univerzity Rafal Chwedoruk. 

Vládní Právo a spravedlnost naopak na pomoc Ukrajině sází. Politický spor oživila u jižních hranic. V Bogatyni poblíž Česka šéf strany JaroslawKaczyński odmítl – navzdory rozhodnutí Soudního dvoru EU – uzavření dolu Turów. Vyzval k referendu o chystané evropské migrační dohodě. „Budeme se bránit, nenecháme ostatní rozhodovat za nás,“ uvedl Kaczyński.

Podle politologa Andrzeje Anusze výroky proti migraci velmi nahrávají právě straně Právo a spravedlnost.

Liberální opozici naopak přinesly zisky v průzkumech červnové pochody ve velkých městech. Tentokrát její lídr Donald Tusk promluvil ve Wroclawi. „Potřebujeme více než kdy jindy silné a bezpečné Polsko. Polsko, jehož vůdci jsou opravdoví,“ uvedl Tusk, který je lídrem uskupení Koalicja Obywatelska.

Volby do Sejmu budou v řijnu a experti už teď hovoří o začátku nejvyhrocenější a možná nejtěsnější kampaně za poslední léta.