V Polsku klesá zájem o vakcínu proti covidu, v zemi jsou i velké regionální rozdíly v proočkovanosti

Události ČT: Regionální rozdíly v proočkovanosti v Polsku (zdroj: ČT24)

Varšava prodá zhruba čtyři miliony přebytečných dávek vakcín proti covidu-19. Zájem o ně prudce klesl. Plnou ochranu získalo zatím v Polsku necelých pětačtyřicet procent lidí, tato hodnota ale napříč zemí hodně kolísá. Nejvyšší podíl očkovaných mají velká města a západní regiony, nejnižší pak menší obce na jihovýchodě země. Úřady přitom očekávají novou vlnu epidemie.

Bezmála čtyřtisícové město Podkowa Leśna asi hodinu cesty od Varšavy, kde většina místních i pracuje, už týdny vede žebříček obcí s nejvyšším podílem naočkovaných. Nedávno překročil šedesát procent.

Většina obyvatel města si pro injekci přišla do místního střediska. „Dobře nás znají, je to pro ně další kladná stránka, protože se u nás cítí bezpečně,“ míní tamní koordinátorka očkování Renata Żochowská.

Zájem mají i mladí. Ještě v červnu v obci podávali hlavně první dávky, teď spíš druhé. Podle starosty stojí za očkovacím úspěchem odpovědnost místních a také skutečnost, že mají často vyšší vzdělání a důvěřují vědě.

„Podkowané jsou zvyklí na preventivní programy spojené s očkováním proti chřipce, s programem rehabilitace, které podporuje město, dřív i na plošná vyšetření. Myslím, že to přináší své ovoce,“ dodává starosta Artur Tusiński.

Nejvyšší proočkovanost mají v Polsku velká města jako Varšava, Vratislav, Gdaňsk nebo Poznaň a jejich aglomerace. Plnou ochranu tam má víc než polovina obyvatel.

Nejméně očkovaných je na východě a pod Tatrami

Naopak v obci Serniki třicet kilometrů od východopolského Lublinu má ukončené očkování – stejně jako v řadě menších obcí na východě země – jen pětina lidí. Místní ordinace, kde vakcíny podávají, má zavřeno, protože chybí zájemci. „Měli jsme sezonní práce na polích, hodně lidí také odjelo na prázdniny za hranice, takže se neočkovali,“ uvádí starosta Paweł Woźniak.

Starosta čeká, že zájem poroste, pokud přijde další vlna nákazy. Zároveň zdůrazňuje, že očkování je dobrovolné, místní k němu ale jeho úřad nabádá a plánuje i vlastní loterii. V přesvědčování mu pomáhá zdejší farář, což není v regionu vždy zvykem.

Vůbec nejméně naočkovaných v zemi mají obce pod polskými Tatrami. Leckde tam potřebné dávky přijalo jen něco přes deset procent obyvatel. Obavy to vzbuzuje i proto, že region patří k oblíbeným cílům turistů.