V Nanterre propukly nepokoje poté, co policie zabila mladíka při silniční kontrole

Ve střety s policií a zapalování odpadkových košů, aut i budov přerostla v úterý večer nespokojenost části obyvatel francouzského Nanterre se zásahem policie, při němž byl zastřelen sedmnáctiletý mladík. Informuje o tom server listu Le Figaro. Při střetech bylo zraněno 24 policistů, shořelo na čtyřicet aut a bylo zadrženo 31 lidí, uvedl ministr vnitra Gérald Darmanin. Na večer povolal dva tisíce policistů a četníků, aby dohlédli na bezpečnost na tomto pařížském předměstí, informovala AFP.

Mladík přišel o život v úterý ráno krátce poté, co ho policie zastavila při řízení vozu. Když odmítl uposlechnout její výzvu a znovu se rozjel, jeden z policistů po něm z bezprostřední blízkosti vystřelil.

Mladý muž zranění podlehl, policista je kvůli zásahu a podezření ze zabití ve vazbě. Oba zasahující policisty vyslechla generální inspekce policejních sboru, píše Le Monde.

Večer se v Nanterre, které leží na západním předměstí Paříže, shromáždili protestující, kteří se opakovaně dostali i do střetů s policií, na niž útočili třeba pyrotechnikou. Ve městě, v němž zastřelený mladík bydlel, vzplála škola a volnočasové centrum.

Události: Francouzští policisté se střetli s demonstranty (zdroj: ČT24)

Policie na útoky odpověděla slzným plynem a gumovými projektily. Na místě kvůli řadě požárů museli zasahovat také hasiči, kterým ale někteří z místních bránili v práci.

Demonstrace, které mohlo povzbudit i zveřejněné video ze zásahu policie, se podle francouzských médií rozšířily také do dalších měst, včetně Mantes-la-Jolie západně od Paříže. V této obci protestující zapálili radnici.

Ministr Darmanin střelbu označil za „extrémně šokující“ a slíbil důsledné prošetření případných pochybení. Veřejnost vyzval ke klidu, stejný krok učinil i starosta Nanterre.

Automobil zničený během střetů v Nanterre
Zdroj: Antony Paone/Reuters

Rodina zabitého se obává předpojatosti

Prokuratura v Nanterre zahájila dvě oddělená vyšetřování. Jedno vede proti policejnímu sboru, druhé pro podezření z vraždy vede prokuratura proti policistovi, který vystřelil na mladíka, píše server deníku Le Monde.

Proti vyšetřování prokuraturou ve městě, kde došlo k incidentu, se staví právníci rodiny zabitého hocha, obávají se předpojatosti. „Není pochyb o jeho (policistově) úmyslu zabít,“ uvedli právníci. Žádají, aby vyšetřovatelé rovnou případ překvalifikovali z pokusu o vraždu na vraždu. Žádají také trest za spoluúčast na vraždě pro druhého zasahujícího policistu. 

Lítost nad smrtí chlapce vyjádřil kapitán francouzské fotbalové reprezentace Kylian Mbappé, který se k ožehavým tématům ve francouzské společnosti nevyjádřil poprvé. „Má Francie mě bolí. Je to nepřijatelná situace,“ napsal Mbappé na Twitteru.