V Indii se už podruhé za 14 měsíců zřítil do řeky rozestavěný čtyřproudý most

Ve východní Indii se podruhé v roce zřítil nedostavěný most (zdroj: Reuters)

U indického města Bhágalpur ve státě Bihár se v neděli ráno zřítil do řeky Gangy rozestavěný most se čtyřproudou silnicí. K neštěstí došlo už podruhé za 14 měsíců, upozornil server Times of India. Tehdy za pád mostu mohl údajně kabel uvolněný během bouře. Video z nedělního incidentu se rozšířilo na sociálních sítích a vyvolalo vlnu kritiky. Most se zřejmě zřítil kvůli celkovým chybám v konstrukci a nedodržení bezpečnostních pravidel.

Při neštěstí spadlo do vody nejméně třicet desek několika pilířů. Každá z nich měřila asi 25 metrů. Podle oficiálního vyjádření úřadů nejsou žádné oběti, spekuluje se ale o několika pohřešovaných dělnících, píše Times of India.

Premiér indického státu Bihár Nitish Kumar už nařídil vyšetřování. Právě Kumar položil základní kámen mostu v únoru 2014 a stavba měla být hotová v březnu 2020, uvedení čtyřproudé spojnice do provozu se ale odkládalo.

Opoziční Indická lidová strana (BJP) v Biháru si chce nyní posvítit na společnost, která zakázku získala. Potrestání viníků slibuje také regionální vláda, která již loni na jaře nařídila vypracování studie, proč k neštěstí došlo, stavební odborníci ale zatím zprávu nedokončili.

Podle serveru Times of India je u řady indických staveb problém, že se firmy snaží ušetřit na materiálech. V této souvislosti se hovoří také o korupci.

Ministr dopravy Nitin Gadkari po pádu mostu v minulém roce odmítl, že by šlo o důsledek špatného počasí, a naopak jako příčinu zmínil právě nekvalitní stavební materiál. Podle Kumara jde o celkovou špatnou konstrukci stavby, proto se opakovaně zřítila. Most teď zřejmě čeká demolice.