V dole na Sibiři našli ráno po výbuchu živého horníka. Zatkli dva inspektory bezpečnosti

Důlní neštěstí, které se ve čtvrtek stalo v uhelném dole Listvjažnaja v Kemerovské oblasti na Sibiři, si vyžádalo 51 lidských životů. Počet obětí ruské úřady podle médií snížily, když se podařilo najít živého záchranáře z pohřešované šestičlenné čety. Ruská policie v pátek zatkla dva inspektory bezpečnosti práce, kteří jsou podezřelí, že svou nedbalostí tragédii způsobili. Další osoby byly zadrženy už ve čtvrtek.

Zdroje záchranných služeb ve čtvrtek večer při přerušení záchranné akce podle agentury TASS uvedly, že pod zemí zůstalo 52 lidí, přičemž podle předběžných údajů stěží někdo z nich mohl přežít. Ještě v pátek ráno ministerstvo pro mimořádné události tento předpokládaný počet obětí – 46 horníků a šest záchranářů – potvrdilo. O něco později však byl nalezen živý záchranář-lékař, který je nyní v nemocnici a jeho stav je podle doktorů nestabilní.

Federální vyšetřovací výbor, tedy orgán vyšetřující závažnou trestnou činnost, uvedl, že zadržení inspektoři vydali v listopadu dolu bezpečnostní certifikát, ve skutečnosti ale zařízení nekontrolovali. Podle výboru budou brzy vzati do vazby a obviněni. Další tři lidé, včetně ředitele dolu a jeho zástupce, byli zadrženi již ve čtvrtek pozdě večer.

Operativní štáb pro mimořádné situace uvedl, že v dole byl v pátek ráno objeven jeden živý horník. Je při vědomí a záchranáři ho přepravují na povrch.

Čtvrteční neštěstí je v Rusku jedním z nejhorších od dob Sovětského svazu. Kemerovská oblast leží v sibiřském těžebním a průmyslovém regionu Kuzbas, v němž důlní neštěstí nejsou neobvyklá. Hlavní příčinou těchto tragédií bývá především zastaralý technický stav zařízení na šachtách a často také nedodržování bezpečnostních předpisů.

Důl Listvjažnaja
Zdroj: Everviz