Útok na Charkov zničil čerpací stanici, shořelo 15 domů. Úřady hlásí sedm mrtvých včetně dětí

Ruský útok na Charkov si v pátek pozdě večer vyžádal sedm životů, včetně tří dětských, napsaly v sobotu ráno agentura AFP a ruskojazyčný server BBC s odvoláním na tamní úřady. Ruské drony podle nich zasáhly čerpací stanici, což způsobilo rozsáhlý požár, který zničil 15 domů. Kolem 50 lidí muselo být evakuováno. Drony v noci útočily také na Oděsu.

Trojice dronů čerpací stanici v Charkově podle úřadů zasáhla před 23:00 místního času (22:00 našeho času). Důsledky útoku jsou dobře patrné na videích na sociálních sítích, která ukazují budovy v plamenech. Úřady nejprve mluvily pouze o jednom zraněném, později ale našly další oběti. Šéf charkovské vojenské správy Oleh Syněhubov informoval o sedmi mrtvých, mezi nimiž jsou i půlroční kojenec a děti ve věku čtyř a sedmi let. Později dodal, že tři děti byly sourozenci a zahynuli i oba jejich rodiče. Další tři lidé jsou zraněni.

„Bylo tam hodně paliva, a proto jsou následky ohně tak strašné,“ doplnil zástupce charkovské prokuratury Oleksandr Filčakov k výbuchu čerpací stanice.

Podle Tomáše Řepy z Univerzity obrany se Rusko těmito údery snaží udržet iniciativu na své straně a zároveň „terorizovat Ukrajinu“. „Drony jsou poměrně přesné zbraně a nemůžeme počítat s tím, že by šlo o nějaké nehody. Cílem je přímo se zaměřit na civilní zástavbu, dostat druhou největší ukrajinskou aglomeraci pod tlak. To se Rusům bohužel daří,“ míní expert na vojenství.

Tomáš Řepa z Univerzity obrany nejen o výměně šéfa ukrajinské armády (10. února 2024) (zdroj: ČT24)

V obci Velykyj Burluk, která leží východně od druhého největšího ukrajinského města, byla zasažena nemocnice a restaurace. Agentura Reuters podotkla, že není schopna nezávisle ověřit podrobnosti o útoku. Ruská armáda se Charkov pokusila zkraje své invaze do sousední země před dvěma lety dobýt, což se jí nepodařilo a ještě v roce 2022 ukrajinská armáda vytlačila invazní vojska z téměř celé části Charkovské oblasti, kterou se původně povedlo Rusům obsadit. Charkov čelí ruským vzdušným útokům opakovaně po téměř celou dobu obnovené ruské vojenské agrese.

Další útok byl v noci hlášen z Oděské oblasti, podle šéfa místní správy Oleha Kipera zranění utrpěli čtyři lidé. Drony podle něj útočily ve třech vlnách, všech dvanáct se podařilo sestřelit, škody a zraněné si vyžádaly padající trosky. Kromě oblastní metropole Oděsy byla cílem útoků i přístavní infrastruktura na Dunaji. Rumunské ministerstvo obrany uvedlo, že terčem byly ukrajinské dunajské přístavy Izmajil a Reni.

Následky ruského dronového útoku na Charkov
Zdroj: Reuters/Sofiia Gatilova