Útočník zabil ve škole v Arrasu nožem učitele. Francie vyhlásila nejvyšší stupeň varování

Francouzská vláda vyhlásila nejvyšší stupeň varování před terorismem poté, co v pátek zhruba dvacetiletý mladík na střední škole v Arrasu na severu země nožem zabil učitele a další lidi zranil. Policie pachatele zadržela a vyslýchá ho, stejně jako sedm dalších lidí včetně několika jeho příbuzných. Prezident Emmanuel Macron označil útok za barbarský čin islamistického terorismu a na večer svolal krizové zasedání ministrů a bezpečnostních činitelů. Motiv útočníka je zatím neznámý, stanice BFM TV s odvoláním na nejmenovaný zdroj tvrdí, že vykřikoval „Alláhu akbar“ (arabsky Bůh je veliký).

Podle informací francouzských médií byl mladík patrně čečenského původu pod dlouhodobým policejním dohledem, jako akutní riziko jej však policie nevyhodnotila.

S odvoláním na policejní zdroj BFM TV uvádí, že podezřelému je kolem dvaceti let a jde o bývalého studenta školy. Policie vyslýchá také bratra podezřelého. AFP s odkazem na policejní spis uvádí, že pachatel je čečenského původu a že žije ve Francii od roku 2008. Případem se začala zabývat Francouzská protiteroristická prokuratura (PNAT).

Jednotně čelit hrůze islamistického teroru, vyzval Macron

„Zabitý učitel se snažil bránit ostatní a bezpochyby zachránil řadu životů,“ prohlásil Macron, který přijel na místo několik hodin po útoku. „Hrůze islamistického teroru musí Francie čelit jednotně,“ prohlásil prezident. Bez dalších podrobností zmínil, že policie na jiném místě země překazila jiný pokus o útok. Soustrast obětem a jejich blízkým vyjádřili také další přední francouzští politici, poslanci drželi v parlamentu minutu ticha.

Ministr vnitra Darmanin po večerním zasedání bezpečnostní rady v televizi TF1 uvedl, že země přechází na nejvyšší stupeň varování před terorismem. To umožní úřadům přijímat mimořádná opatření a lépe chránit například veřejné budovy.

Podle médií byl mladík kvůli své radikalizaci zařazen mezi osoby, které policie sleduje jako potenciálně nebezpečné. Den před útokem jej podle AFP policisté kontrolovali, nezjistili ale nic podezřelého.

Útočníka podle listu Libération zachycuje video na školním dvoře kolem jedenácté hodiny dopolední, očividně při vyostřeném rozhovoru. Jiné video ukazuje, jak se útočníka snaží dostat pod kontrolu několik osob. Jeden z mužů svírá židli, pomocí níž si od agresora snaží udržet odstup, muž ho však povalí na zem a napadá jej.

Ačkoli úřady nepotvrdily, že šlo o nábožensky motivovaný útok, francouzská nevládní organizace Action Droits des Musulmans (Akce práva muslimů) na svém profilu na síti X incident odsoudila a vyjádřila hlubokou soustrast obětem i pedagogickému sboru.