USA pustí na své území část migrantů čekajících v Mexiku

USA umožní vstup tisícům uchazečů o azyl, kteří nyní čekají na rozhodnutí amerického imigračního soudu v Mexiku. Oznámila to s odvoláním na administrativu prezidenta Joea Bidena agentura AP. V této situaci je asi 25 tisíc lidí a počínaje 19. únorem se první z nich budou moci přesunout na území Spojených států.

V první fázi budou otevřené dva hraniční přechody s denní kapacitou 300 lidí a třetí, kudy projde menší skupina. Podle AP úřady zatím přechody nejmenovaly z obav před náhlým náporem.

Minulá administrativa exprezidenta Donalda Trumpa odrazovala migranty usilující o azyl před vstupem do USA. Opatření, označované jako „Zůstaňte v Mexiku“, bylo zavedeno před dvěma lety.

Obnova bezpečného systému

Do USA se nyní budou moci přesunout ti, kteří čekají na soudní vyřízení své azylové žádosti. Tato řízení jsou ale kvůli pandemii od loňského června pozastavená. Vlivem Trumpovy politiky se mnoho uprchlíků ocitlo v mexických pohraničních městech, kde jsou vystaveni násilí a jen s obtížemi nacházejí právníky pro zahájení řízení.

„USA jsou odhodlány obnovit bezpečný, spořádaný a humánní imigrační systém. Toto naše poslední rozhodnutí je krokem k reformě imigrační politiky, která neodpovídala našim národním hodnotám,“ sdělil ministr vnitřní bezpečnosti Alejandro Mayorkas. Dodal ale také, že by rozhodnutí nemělo být chápáno jako otevření USA nelegální migraci.

Administrativa opakuje, že většina těch, kdo překročí hranici nelegálně, je rychle vyhoštěna na základě zdravotních opatření zavedených kvůli koronaviru. Několik uprchlických rodin bylo ale v Kalifornii i Texasu propuštěno, což důraznost tohoto nařízení oslabuje.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová ve čtvrtek řekla, že podobné případy by mohly být povzbuzením pro další nelegální přechody hranice. „Nechceme, aby se lidé vystavovali nebezpečí v době, která není pro příchod do USA vhodná,“ řekla.

Mayorkasův úřad oznámil, že brzo zavede možnost virtuální registrace azylového řízení, kde se lidé dovědí, kdy a kde se mají hlásit. Úřad také naléhá, aby se lidé nevydávali k hranici, dokud nebudou vyzváni.

Před vstupem do USA budou všichni příchozí testováni na covid-19. Zástupce hraniční stráže Raul Ortiz tento týden řekl, že v minulých deseti dnech byly každý den na hranici zadrženy při pokusu o nelegální přechod tři tisíce lidí, v lednu jich bylo denně v průměru 2426.