Stovky dětí odebraných na mexicko-americké hranici nemohou najít rodiče

Právníkům a nevládním organizacím se nedaří najít rodiče 545 dětí, které byly odděleny od svých rodin na mexicko-americké hranici v letech 2017 a 2018. Rozdělování rodin migrantů na hranici s Mexikem se uskutečňovalo na základě politiky nulové tolerance, kterou představila administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa v dubnu 2018, v rámci tajného pilotního programu ale fungovalo separování už dříve.

Postup vedl k rozdělení mnoha rodin, než Bílý dům pod náporem kritiky od této praxe ustoupil. V roce 2018 bylo migrantům po překročení hranice odebráno asi 2700 dětí, uvádí deník The New York Times.

V červnu 2018 pak americký soud na základě žaloby podané Americkým svazem pro občanské svobody (ACLU) rozhodl, že úřady musejí do 30 dní zajistit opětovné spojení rozdělených rodin. Shledání dětí s rodiči se díky tomu podařilo dosáhnout u několika tisíc rodin.

Později však vyšlo najevo, že odebírání dětí na hranicích začalo již o rok dříve v rámci tajného pilotního programu a původní rozhodnutí soudu se na děti, které byly separovány od rodičů v roce 2017, nevztahovalo. Jejich spojení s rodiči bylo nařízeno teprve loni. Z 1030 dětí se to podařilo jen u 485, dalších 545 nezletilých ale rodiče stále postrádá. ACLU popisuje jejich rodiče jako „nedosažitelné“.

Asi dvě třetiny rodičů oddělených od dětí byly deportovány do vlasti. O jejich vypátrání v zemích původu se snaží právě organizace ACLU s týmem právníků. Lee Gelernt, hlavní právník zabývající se případem, říká, že vhodný čas na dohledání dětí a jejich rodičů se již bohužel promeškal. Snahám navíc nyní stojí v cestě koronavirová pandemie.

Skvrna Trumpovy administrativy, míní právník

Osamocené děti byly z ústavní péče často poslány k rodinným příslušníkům či přátelům, upřesňuje The New York Times. Pro asi 362 z nich ale nemůže být nikdo takový nalezen, protože kontaktní údaje poskytnuté pečujícími osobami už nejsou aktuální.

Podle Gelernta je oddělování dětí od rodičů jednou z největších skvrn Trumpovy administrativy. Právník také odsoudil, že úřady držely informace o těchto dětech v tajnosti. „Skutečnost, že před námi a před soudem, před veřejností tajily jejich jména, je šokující. Mohli jsme po nich pátrat už dávno,“ dodal.