Trump spouští velkou vlnu deportací. Spojené státy musí opustit na dva tisíce rodin migrantů

Americké úřady plánují o víkendu začít v deseti městech zatýkat přistěhovalce určené k vyhoštění. Podle agentury Reuters to oznámil prezident Donald Trump. Při operaci by mělo být postupně zadrženo až dva tisíce rodin, které nedávno přišly nelegálně do USA a obdržely deportační příkaz.

„Přišli ilegálně,“ prohlásil Trump s tím, že imigrační policie migranty „pošle zpět do jejich zemí“. Zadržení přistěhovalců bez dokladů budou mít na starosti agenti vládního Úřadu pro imigraci a cla (ICE).

Šéf Bílého domu přitom opatření o dva týdny odložil ve snaze najít kompromisní dohodu s opozičními demokraty, kteří se k plánu stavějí kriticky.

Například šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová prohlásila, že chystaná razie by „vedla k teroru“ a rozdělila rodiny migrantů. „Prezidentův záměr nijak nerozlišuje mezi porušením administrativních pravidel a spácháním vážného zločinu,“ konstatovala Pelosiová, která je nejvýše postaveným představitelem demokratů v ústavních institucích USA.

Zátah bude proveden zhruba v desítce měst včetně Chicaga, Miami nebo Los Angeles. Podle výkonného ředitele ICE Marka Morgana má odradit další občany středoamerických zemí, aby se do Spojených států vydávali.

Omezení migrace Trump očekává také od vybudování zdi na hranici s Mexikem, na stavbu se mu ale nedaří sehnat finance. Nepodařilo se mu přesvědčit Kongres, aby uvolnil peníze, kvůli čemuž šéf Bílého domu v únoru vyhlásil stav národní nouze a uvedl, že to opravňuje vládu k přesunu 6,7 miliardy dolarů a k jejich použití na výstavbu zdi. Několik států a organizací pak napadlo rozhodnutí vlády ve dvou soudních sporech. A verdikt zněl: prezident prostředky na bariéru použít nemůže. Trumpovi nepomohlo ani odvolání.

Když se migrantům nelíbí v detenčních zařízeních, ať nechodí, řekl Trump

Trump učinil z boje proti nelegálnímu přistěhovalectví jednu ze svých priorit již během volební kampaně v roce 2016. Nedávno se na Twitteru ostře ohradil vůči výtkám některých organizací a nově i Úřadu generálního inspektora (OIG), který dohlíží na uprchlická zařízení. Podle OIG v migračních táborech pro zadržené, kteří nelegálně vstoupili do USA, panují katastrofální podmínky. Alarmující jsou podle inspektorů zejména hygienické podmínky v táborech.

„Lidé z naší pohraniční stráže nejsou zaměstnanci nemocnice, lékaři ani sestry… Mnoho z těchto nelegálních vetřelců žije nyní mnohem lépe než tam, odkud přišli, a v mnohem bezpečnějších podmínkách,“ uvedl prezident na Twitteru. „Pokud se nelegálním imigrantům nelíbí podmínky v narychlo postavených nebo upravených detenčních střediscích, řekněte jim, ať nepřicházejí. Problém vyřešen,“ dodal prezident.