USA a Mexiko uzavřely dohodu o migraci, Trump ruší cla

Trump neuvalí cla na Mexiko. Země uzavřely dohodu o migraci (zdroj: ČT24)

Spojené státy neuvalí od pondělí clo na dovoz mexického zboží, protože USA a Mexiku se podařilo dosáhnout dohody o omezení příchodu středoamerických migrantů do USA přes mexickou hranici. Po třídenním jednání obou stran ve Washingtonu to oznámil americký prezident Donald Trump.

Podle společné deklarace Mexiko souhlasí s tím, že si nechá více migrantů, kteří usilují o azyl v USA, a ti budou v Mexiku čekat na rozhodnutí svého případu. Mexické úřady také posílí prosazovaní práva, které má omezit nelegální přistěhovalectví, včetně nasazení národní gardy na své jižní hranici.

Spojené státy se na druhé straně zavázaly pracovat na rychlejším vyřizování žádostí o azyl. Obě země navíc posílí spolupráci bezpečnostních složek při ochraně společné hranice včetně sdílení informací.

„Jsem rád, že vás mohu informovat, že Spojené státy americké dosáhly podepsané dohody s Mexikem,“ napsal Trump na Twitteru. Zavedení cel bylo „odloženo na neurčito“, dodal. Na veškerý dovoz mexického zboží do USA se podle původních Trumpových hrozeb mělo vztahovat clo ve výši pět procent.

Mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard sdělil, že jeho země v rámci dohody rozmístí od pondělka na celém svém území příslušníky národní gardy vyčleněné na kontrolu migrantů. Většina z gardistů bude působit u hranice s Guatemalou. Mexiko se také bude snažit přistěhovalcům zajistit důstojné podmínky k životu. „Nabídne migrantům a jejich rodinám pracovní místa a přístup ke vzdělání v době, kdy budou pobývat na mexickém území,“ přiblížil Ebrard.

Zdá se, že dokument neobsahuje důležitý požadavek USA, aby Mexiko přijalo označení „bezpečné třetí země“, což by jej donutilo trvale přebírat většinu žadatelů o azyl ze Střední Ameriky. Obě země budou podle deklarace dále pokračovat v jednání o dalších krocích, které má být dokončeno za 90 dní.

V přílivu migrantů viděl Trump invazi

Pohraniční stráž USA zadržela v květnu více než 132 tisíc lidí, kteří se snažili dostat do USA z Mexika. To byl nejvyšší měsíční počet od roku 2006. Trump označil obrovský příliv migrantů za invazi a pohrozil, že pokud Mexiko nezasáhne, může cla zvýšit až na 25 procent. 

Podle některých analytiků by případná obchodní válka s USA mohla Mexiko uvrhnout do recese. Zasáhla by ale obě strany, na spotřebitele by dopadla zvýšením cen zboží. Před cly varovala například americká asociace dovozců čerstvých potravin, obavy z cel mají také americké automobilky, které mají továrny v Mexiku.

Trump používá zavádění cel jako nátlakový prostředek při vyjednávání s řadou států včetně Číny či zemí Evropské unie.