Americká pohraniční stráž použila proti migrantům slzný plyn. Přechod do Mexika byl uzavřen

Spojené státy uzavřely hraniční přechod do Mexika u města Tijuana, kam dorazily stovky migrantů. Někteří se pokusili přeskočit hraniční plot, pohraniční stráž proti nim použila slzný plyn. Do Tijuany dorazilo od minulého týdne na pět tisíc běženců, kteří utíkají ze zemí Střední Ameriky před chudobou a kriminalitou. V příštích dnech se očekávají další čtyři tisícovky migrantů.

Migranti se protlačili přes blokádu mexické policie střežící hraniční přechod, píše AP. Někteří třímali v rukou ručně namalované vlajky USA a Hondurasu a skandovali: „Nejsme zločinci! Jsme mezinárodní dělníci!“

Běženci se snažili dostat ke kanceláři, kde mohou požádat o azyl v USA. Následně se dostali do prostoru vlakového nádraží. Skupinu tvořili hlavně muži, byly mezi nimi však i ženy s malými dětmi v kočárcích.

Bezpečnostní složky na americké straně mají nejvyšší pohotovost. Proti migrantům použili pohraničníci slzný plyn. Prezident Donald Trump, který v nedávné době hovořil dokonce o „invazi“, poslal na hranice vojenské posily. Pokud to bude nutné, mají povoleno střílet.

Zpravodaj ČT Miřejovský o napětí na mexicko-americké hranici (zdroj: ČT24)

V Tijuaně v posledních dnech pobývá více než pět tisíc běženců, kteří sem v uplynulých týdnech doputovali přes celé Mexiko jako takzvaná karavana migrantů. Mnoho z nich doufá, že budou moci požádat o azyl v USA, ale imigrační úředníci na místním hraničním přechodu San Ysidro zpracovávají denně méně než stovku žádostí.

Humanitární pracovník Irineo Mujica, který migranty na cestě několik týdnů doprovázel, řekl AP, že cílem nedělního pochodu k americké hranici bylo zviditelnit jejich utrpení. „Nemůžeme všechny tyhle lidi mít tady,“ zdůraznil.

Starosta Tijuany Juan Manuel Gastélum v pátek v pohraničním městě, které má 1,6 milionu obyvatel, vyhlásil stav humanitární krize. Tijuana má podle něj s přijetím značného počtu migrantů velké problémy.