Úřady ve Francii stále pátrají po uprchlém vězni. Památku zabitých dozorců uctil i premiér Attal

Události: Uprchlý vězeň ve Francii (zdroj: ČT24)

Úřady ve Francii i dalších zemích už přes týden marně pátrají po uprchlém vězni i komandu, které mu pomohlo utéct. Auto, které převáželo drogového dealera, přepadli čtyři ozbrojenci na dálnici na severu Francie. Dva vězeňští dozorci přišli během útoku o život. Jejich památku ve středu uctil i francouzský premiér Gabriel Attal.

Třicetiletého drogového dealera Mohameda Amru, přezdívaného Moucha, hledá celá Francie. V patách mu je 350 policistů. On už ale mohl zemi opustit, proto po něm pátrá i Interpol. Specialisté analyzují všechny stopy z místa přepadení, zkoumají mobilní telefony ve věznicích, kde si Amra odpykával trest.

Je to, jako by se po něm slehla zem. „Vyšetřování probíhá a nechceme zveřejňovat další informace, které se ho týkají,“ uvedla prokurátorka Laure Beccauová. Policisté se soustředí zejména na okolí Marseille, kde má hledaný zločinec úzké vazby, a nevylučují, že se může skrývat v místě samotného přepadení v Normandii a se svými komplici čekat, až policejní kontroly na silnicích opadnou a situace se uklidní.

Dopadení uprchlého vězně slíbil premiér Gabriel Attal, který také ve městě Caen uctil památku dvou policistů, kteří přišli o život při útoku komanda. „Tři minuty. Tak dlouho trval útok na naše veřejné činitele v Incarville. Tři minuty. A přesto věčnost. (...) Národ se klaní jejich památce. Jejich vrazi jsou stíháni. Budou nalezeni a potrestáni. Meč spravedlnosti se netřese. Dlužíme to jejich rodinám a všem Francouzům,“ napsal premiér také na sociální síti X.

„Jsem hluboce šokován tragédií, která se stala dvěma kolegům. Nic podobného se za posledních třicet let vězeňské služby neodehrálo,“ uvedl také vězeňský dozorce Jean-Luc Burey. Scéna jak z akčního filmu upozornila hned na několik problémů současné Francie. Jedním z nich jsou drogy. Ve válce gangů v Marseille zemřelo letos už na padesát lidí. Právě z tohoto prostředí pochází uprchlý vězeň Amra. Starosta Marseille Benoit Payan podle svých slov „bojuje každý den o to, aby se město změnilo.“

Ve francouzských věznicích je místo pro šedesát tisíc vězňů, ale v současnosti je jejich kapacita překročena o celou čtvrtinu. Chybí dozorci a také samotní policisté, například v Paříži a okolí jich chybí zhruba osm stovek.