Ukrajinské hospodářství zvedají ze dna menší firmy. Rozmach ale brzdí nejistota i korupce

Události: Potíže malých ukrajinských firem (zdroj: ČT24)

Ukrajinská ekonomika navzdory vleklé válce s Ruskem loni mírně ožila. Podle zprávy organizace OSN zaznamenala růst hrubého domácího produktu o 4,6 procenta. Velkou oporou jsou pro ukrajinské hospodářství malí a střední podnikatelé. Ti ale musí čelit mnohým výzvám, zjistila na Ukrajině redaktorka ČT Ilona Zasidkovyčová.

Malým podnikům na Ukrajině oproti loňskému roku stoupl obrat o osm procent. Většímu rozvoji ale brání například nepředvídatelné kroky vlády nebo korupce. „Lidé u nás chtějí utrácet. Ale aby se cítili komfortně, tak si musí být jistí zítřkem. To momentálně není možné,“ říká Andrij, který pracuje v malé botanické zahradě uprostřed západoukrajinského venkova.

Netypický rodinný podnik živí prodeje vlastní marmelády nebo likérů. Dříve odolával pandemii, teď na něj doléhá válka. Teplo, které exotické rostliny nutně potřebují, jim zajišťuje několik kotlů na dřevo. „V poslední době je dřevo moc drahé, protože je nejistá situace se zemním plynem a ostatními zdroji energie – všechno zdražilo,“ poznamenal Jaroslav.

Roční obrat pokryje pouze náklady, vlastní podnikání přesto odmítají prodat. „Lidé z Charkova, Dnipra a Záporoží, kteří k nám přijíždí, věří ve vítězství. Chtějí si doma zasadit citron nebo rostlinu, protože je to symbol života – a pro nás je to neuvěřitelně inspirující,“ řekla ČT Nadija Trušová.

Ukrajinské hospodářství se pomalu staví na nohy. Inflace podle tamního ministerstva hospodářství v listopadu zpomalila až na pět procent za rok. „Z ekonomického hlediska je situace poměrně dobrá: nízká inflace, stabilní směnné kurzy a z ekonomického hlediska můžeme s větší či menší důvěrou hledět do budoucnosti,“ míní ekonom Taras Kozak.

Palčivým problémem ale kvůli válce zůstává nedostatek zaměstnanců. Lidé schází jak na východě, tak i na západě země.