Nezletilého Bohdana unesli do Ruska. Zachráněný sirotek teď pomáhá dalším ukrajinským dětem

Události: Příběh zachráněného ukrajinského chlapce, kterého unesli do Ruska (zdroj: ČT24)

Od začátku války bylo z Ukrajiny do Ruska odvlečeno více než devatenáct tisíc dětí, uvádí ukrajinský Národní informační úřad. Zpět do vlasti se podařilo vrátit jen necelé čtyři stovky z nich. Jedním z nich je i sirotek Bohdan Jermochin, se kterým natáčela zpravodajka ČT Ilona Zasidkovyčová. Jermochin, který v Rusku musel do nové rodiny, se nyní snaží pomáhat dětem s podobným osudem.

Unesenému Jermochinovi dodnes běží před očima obléhání ukrajinského Mariupolu, nepřetržité ruské ostřelování i ztráta těhotné sestry a vlastní boj o přežití. „Jedli jsme všechno, co jsme našli a co tam zůstávalo. Modlili jsme se a věřili,“ řekl ČT Ukrajinec.

Jako nezletilého sirotka ho před více než rokem vyvezly z Ukrajiny ruské úřady, následně skončil v nové rodině. Zpět do vlasti se snažil dostat celkem třikrát. „Na osobní schůzce s (ruskou zmocněnkyní pro lidská práva Taťjánou) Moskaljkovou jsem řekl, že se chci vrátit domů. Druhý den – krátce po těchto slovech, jsem dostal předvolání do armády,“ vzpomíná Jermochin.

Noční kontakt

Na Ukrajinu se mu podařilo vrátit až po dlouhém vyjednávání – s pomocí advokátky Kateriny Bobrovské a mezinárodních organizací. „Devět měsíců jsme s ním byli v nepřetržitém kontaktu. „Když mě (Bohdan) kontaktoval z Ruska, tak se musel neustále ohlížet. Téměř veškerá naše komunikace probíhala v noci,“ prohlásila advokátka.

Jermochin by nyní rád pomohl dětem s podobným osudem. Na navrácené děti se podle něj brzy zapomíná. „Všichni se s nimi vyfotí a pak na ně zapomenou. Děti ale potřebují získat potřebné doklady, musí také někde bydlet,“ podotkl navrátilec.

Pomoci by měl fond, který Jermochin založil společně se svou advokátkou. První úspěch přišel hned na začátku roku, kdy se jim podařilo vrátit další odvlečené dítě. Jermochinův kamarád si ale zatím přál zůstat v anonymitě. „Přátelíme se už dlouho, ještě před invazí. Všechno jsme prožili společně. Prošli jsme spolu tím nejhorším v životě,“ konstatoval Jermochin.

Kompletní seznam dětí, které byly odvezeny do Ruska, Ukrajina nemá. Úřady odhadují, že jich je přes devatenáct tisíc. Zpět domů se přitom vrátil jen zlomek z nich.