Ukrajinci zasáhli ruskou raketovou loď. Dron se schovával za vlnami, píše Ukrajinska pravda

Ukrajinský námořní dron poškodil ruskou raketovou loď Samum v Černém moři, uvedlo s odvoláním na zdroje v ukrajinské tajné službě SBU několik médií včetně serveru Ukrajinska pravda. Ten vypíchl schopnost dronu plout ve větších vlnách, které ho schovají. Loď podle některých z nich musela být odtažena na opravu, přičemž se výrazně nakláněla. Útok se odehrál už ve čtvrtek. Informovala o něm i ruská strana, ta ale tvrdí, že byl odražen.

Loď Samum ukrajinský dron zasáhl ve čtvrtek v oblasti Sevastopolského zálivu, napsala agentura Unian. Dron s názvem Morskyj maljuk (Mořský chlapeček) podle ní poškodil zadní část ruské lodi. Experimentální model je podle Ukrajinské pravdy schopen operovat v bouři a skrýt se před detekcí za vysokými vlnami. Během speciální operace dosahovala výška vln 1,5 až 2 metry.

Samum je malá raketová loď s délkou 65,6 metru. Dosahuje rychlosti až 55 uzlů (102 km/h) díky tomu, že se umí pohybovat jako vznášedlo. Je součástí ruské Černomořské flotily.

Ve čtvrtek mimo to ukrajinská armáda uvedla, že se jí podařilo v Černém moři poškodit dvě ruské hlídkové lodi třídy Vasilij Bykov. Agentura Reuters s odkazem na ukrajinské tajné služby ve čtvrtek napsala, že Ukrajině se v noci na čtvrtek podařilo na Krymském poloostrově zničit ruský systém protivzdušné obrany S-400 Triumf.

Pro Rusy citlivá oblast

Podle politického geografa Michaela Romancova ukrajinské úspěchy v námořním prostoru ukazují, že země získala nebo vyrobila vhodné zbraně a naučila se je obsluhovat. „Velice podstatné je, že se jim daří na jiných úsecích fronty, třeba zaměstnat ruskou leteckou obranu, takže potom nemá šanci krýt další objekty. Má to také neuvěřitelný symbolický význam,“ řekl v Interview ČT24.

„Jih Ruska, Krym a v tom kontextu Sevastopol je pro Rusko senzitivní část prostoru už hluboko z 19. století,“ vysvětlil Romancov. Je to podle něj pro Rusy region, kde jim vždy lidé odporovali, zároveň jejich okupaci Vladimir Putin považuje za svůj úspěch, o který nechce přijít.

Interview ČT24: Michael Romancov (15. 9. 2023) (zdroj: ČT24)