Ukrajinci prozradili, čím loni v říjnu odpálili Krymský most

Ukrajinská armáda poničila loni v říjnu Krymský most pomocí jednadvaceti tun hexogenu, který byl umístěn ve vrstvách balicí fólie. Výbušnou látku na místo dopravil kamion. Pozadí úderu na infrastrukturu okupačních sil teď poodhalil šéf ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Maljuk. Kreml po poničení mostu v odvetě nařídil masivní údery na ukrajinská města včetně Kyjeva.

Použití fólie umožnilo podle Maljuka dovézt výbušninu bez povšimnutí do cíle. Vůz překonal i skenery a vyrovnal se s rušičkami GPS.

Maljuk promluvil i o útoku na most ze 17. července 2023. Ten podle něj Ukrajinci vykonali pomocí vodního dronu schopného nést až 850 kilogramů výbušniny. „Vývojem speciální operace jsem se zabýval já osobně a dva moji důvěryhodní zaměstnanci,“ řekl šéf SBU a přiznal, že účastníci operace využili Rusy, kteří o svém zapojení netušili.

Dne 17. července došlo k útoku na silniční úsek krymského mostu spojujícího Rusko s anektovaným poloostrovem, při němž zahynuli dva lidé.

Dne 8. října 2022 na mostě explodoval nákladní automobil. V důsledku toho se zřítilo několik mostních polí. Ruské úřady označily výbuch na mostě za teroristický útok a obvinily z něj ukrajinské zvláštní služby.

Kyjev opakovaně uvedl, že most považuje za legitimní vojenský cíl, neboť slouží mimo jiné k zásobování ruské skupiny vojsk na Ukrajině. Byl také postaven bez ukrajinského povolení a podle ukrajinského práva tak vznikl nelegálně.