U Avdijivky se tvrdě bojuje, Ukrajinci hlásí zhoršení situace

Ruská invazní armáda – soudě podle nepotvrzených zpráv z obou stran – v úterý zahájila rozsáhlý útok severně i jižně od Avdijivky a podařilo se jí postoupit po obou křídlech, napsala večer stanice BBC. Později však zmínila, že ukrajinská armáda i vojenští blogeři uvedli, že Ukrajinci ruské útoky odrazili.

Město Avdijivka se nachází v ukrajinské Doněcké oblasti, blízko frontové linie. Rusové ho od rána masově ostřelovali, odehrávaly se tam těžké boje, informovaly agentura AFP a ukrajinská veřejnoprávní stanice Suspilne s odkazem na šéfa městské správy Vitalije Barabaše.

„Od 6:00 (5:00 SELČ) je masivní ostřelování z tanků, dělostřelectva a gradů (raketometů). Severně od města pokračují těžké boje,“ uvedl Barabaš. Agentuře AFP tento činitel řekl, že Rusové se město snaží obklíčit. „Už více než rok hrozí, že město bude obsazeno, ale nyní se situace rapidně zhoršila,“ cituje ho agentura.

Zástupci Ruskem ovládaného a samozvaného útvaru „Doněcké lidové republiky“ (DNR) prohlásili, že některé skupiny ukrajinských vojáků na první linii obrany se „stáhly o něco hlouběji“, napsala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. AFP upozorňuje na telegramový kanál Rybar blízký ruské armádě, podle něhož nyní ukrajinským vojákům hrozí obklíčení. 

Postupují Rusové?

Během dne ukrajinští vojenští blogeři psali o „obtížné situaci“ a masivních útocích nepřátelské pěchoty a obrněných vozidel v regionu, uvedla BBC, podle níž později některé ukrajinské zdroje informovaly o tom, že Rusové dobyli několik opěrných bodů. A některé ruské vojenské telegramové kanály večer tvrdily, že se Rusům podařilo postoupit k vesnici Berdyči na severozápadě od Avdijivky a k Vodjane na jihozápadě, napsala BBC. Zároveň upozornila, že o situaci na místě zatím nejsou k dispozici spolehlivé informace.

Jeden z mluvčích ukrajinské armády Oleksandr Štupun podle agentury Ukrinform uvedl, že ruská vojska začala být aktivnější v „tavrijském směru“, což je vojenský termín označující jižní frontovou linii. „Celkově nepřítel pokračuje v tlaku ve směru na Avdijivku a Marjinku,“ sdělil Štupun.

Více než patnáct neúspěšných útoků prý bylo zaznamenáno jen v oblasti Marjinky a Novomychajlivky v Doněcké oblasti. „Jelikož nemá úspěch na bojišti, nepřítel ostřeluje civilní sídla,“ uvedl mluvčí v televizi, kde zároveň hlásil ruské ztráty a odražení útoků na jiných místech. Ukrajinští vojáci postoupili severně od obcí Kopani a Novprokopivka, píše Ukrinform zřejmě s odkazem na obce v Záporožské oblasti.

K situaci v Avdijivce se v úterý vyjádřil také šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. „Naše Avdijivka je pod masivními údery ruského dělostřelectva a letadel. Teroristé útočí na město a obytné budovy,“ napsal na sociální síti X. Server RBK-Ukrajina píše, že místní obyvatelé zveřejňují videa, na kterých je vidět kouř a výbuchy. Některé záběry web zveřejnil na svém telegramovém účtu.

Rusko se již dlouho snaží město dobýt

Průmyslové město Avdijivka, kde se nachází obrovská koksovna, leží nedaleko Doněcku. Poblíž frontové linie je už od roku 2014, kdy na východě země vypukl ozbrojený konflikt, v němž se roky střetávaly Moskvou koordinované síly a ukrajinská armáda. Od loňské plnohodnotné ruské invaze se Kreml snaží Avdijivku, kterou má pod kontrolou Kyjev, dobýt.

Ve městě podle Barabaše stále žije asi šestnáct set lidí, před ruskou invazí na Ukrajinu loni v únoru mělo město kolem 30 tisíc obyvatel. Podle Suspilne v současné době nejsou k dispozici informace o civilních obětech nynějšího ostřelování. O den dříve byli v Avdijivce při ruském ostřelování zraněni dva muži, dodal šéf městské správy. 

Ostřelování vesnice Velykyj Burluk

Nejméně tři civilisté utrpěli zranění poté, co ruská raketa, podle předběžných poznatků S-300, zasáhla vesnici Velykyj Burluk v Kupjanském okresu v Charkovské oblasti. Na jih Ukrajiny Rusko v noci vyslalo 36 bezpilotních letounů, podle ukrajinského letectva jich 27 protivzdušná obrana sestřelila. Útok poškodil infrastrukturu, nevyžádal si však oběti.

Původně protiletecké rakety S-300 Rusko upravilo k použití proti pozemním cílům, podotkla ruská redakce BBC.

Zraněny byly při útoku v Kupjanském okresu dvě pětačtyřicetileté ženy a čtyřiatřicetiletý muž. Lékaři jim nyní poskytují potřebnou pomoc. Na místě zasahují záchranáři, napsal na sociální síti šéf oblastní správy Oleh Syněhubov.

Minulý týden raketový útok ruské armády na ves Hroza v Kupjanském okresu připravil o život podle aktualizované bilance 53 lidí.

Mluvčí Kremlu v reakci na zprávy z Hrozy zopakoval tvrzení Moskvy, že Rusko neútočí na civilní cíle. Válka, kterou Rusko rozpoutalo loni v únoru, si ale vyžádala tisíce lidských životů. Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyslal terénní tým, aby vyšetřil vzdušný úder na Hrozu, a uvedl, že střelu pravděpodobně vypálilo Rusko, ale že je třeba útok vyšetřit.

Exploze v Oděse

Cílem nočního útoku dronů byla kromě Oděské také Mykolajivská a Chersonská oblast, uvedlo letectvo. Rusko podle něj útočilo bezpilotními letouny z anektovaného Krymského poloostrova.

Podle ukrajinských médií krátce po půlnoci místního času (pondělí před půlnocí SELČ) rozezněla exploze jihoukrajinské přístavní město Oděsa. „Nepřítel během noci opakovaně útočil na Oděskou oblast. Naše protivzdušná obrana zničila 23 dronů. Zasažená je infrastruktura logistiky,“ uvedl šéf správy Oděské oblasti Oleh Kiper. Útok podle něj trval tři hodiny.