Tusk slibuje Polsku přísun blokovaných peněz z eurofondů. Plány mu může překazit prezidentské veto

Události: Plány polského premiéra Donalda Tuska (zdroj: ČT24)

„Návrat do Evropy“ ohlásil nový polský premiér Donald Tusk, který tak zavelel k obratu v zahraniční politice. Hned po Novém roce chce vyřešit spory s Bruselem o právní stát a odblokovat po léta zadržované miliardy z unijních fondů. Obměnit chce i vedení státní televize TVP a vrátit zpět kritizovanou reformu soudů.

Tusk má za sebou vřelé přivítání v Evropské radě, i první zahraniční návštěvu. Jeho předchůdce Mateusz Morawiecki na začátku mandátu poprvé zamířil do Maďarska, Donald Tusk do Estonska. „Polsko je zpátky v Evropě a pro mě osobně je toto nejdůležitější chvíle v politickém životě,“ prohlásil Tusk v Bruselu.

Nový polský premiér rozhodl o obratu v zahraniční politice Varšavy. Předchozí konzervativní vláda vsadila na odpor vůči Bruselu a spojenectví s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Se Spojenými státy ji spojila hlavně vojenská pomoc Ukrajině.

„Orientace Polska v nejbližších letech bude hlavně proevropská i proto, že americká pomoc Ukrajině se zmenšuje a důvod k vyšší přítomnosti Američanů u nás postupně zaniká a asi zanikne,“ míní Zbigniew Lewicki, amerikanista z Univerzity kardinála Stefana Wyszyńského.

Evropské peníze pro Polsko

Tusk chce využít svůj vliv v Evropě a burcuje k navýšení vlastních vojenských dodávek Kyjevu. Avizuje vyřešení vleklých sporů s Evropskou komisí a odblokování peněz z unijních fondů. „Proces už začal a první peníze už začínají plynout do Polska,“ řekl Tusk.

O odblokování až 60 miliard eur (1,5 bilionu korun) z unijních fondů jednala na polském ministerstvu spravedlnosti eurokomisařka Věra Jourová. Podle ní další peníze uvolní až hlubší justiční reformy. O ty se kabinet Donalda Tuska střetne s prezidentem Andrzejem Dudou hned po Novém roce. „Mám strach, že prezident změny vetuje,“ svěřila se koaliční poslankyně Karolina Pawliczaková ze strany Nová levice.

První vynucené změny má za sebou televize TVP. Proměnit se má po hloubkových auditech i vedení státních firem a institucí, nový kabinet chce revidovat i obří zbrojní zakázky z minulých let, s jejich rušením ale nepočítá.

Naopak se neočekává rychlé vyřešení obchodních sporů s Ukrajinci a blokády hranice polskými autodopravci. Na některé kroky minulé vlády chce Tusk navázat – počítá třeba s robustním rozvojem obnovitelné i jaderné energetiky.