Trnavský arcibiskup se omluvil za svá slova o obětech útoku na gaybar

Horizont ČT24: Trnavský arcibiskup se omluvil za slova o útoku na bratislavský gaybar (zdroj: ČT24)

Trnavský arcibiskup Ján Orosch čelí kritice kvůli tomu, že v interním oběžníku určeném kněžím zpochybnil, zda byly oběti říjnového homofobního útoku na bratislavský gaybar nevinné. V pondělí se rodinám dvou mužů i veřejnosti omluvil.

Slovenský Denník N před několika dny napsal, že Orosch v oběžníku polemizoval, zda dva muži z komunity LGBT+, které zastřelil devatenáctiletý mladík, byli skutečně nevinnými oběťmi, zda nekonzumovali drogy. Také se v něm ptal, zde se v bratislavském baru Tepláreň někdy konaly protidrogové razie.

Proti jeho oběžníku se ohradila slovenská policie, podle které hrubě manipuloval fakty kolem útoku a stigmatizoval jeho oběti. Policie upozornila, že Orosch otázkami ve svém zamyšlení týkajícím se zavražděných a baru použil obvyklé taktiky manipulátorů. „Autorita, jakou by měl být arcibiskup pro věřící, místo spojování a uklidňování rozděluje společnost manipulativními otázkami založenými na lži,“ uvedla policie.

Slovenský ministr financí Igor Matovič v neděli v televizi Markíza řekl, že arcibiskup „přestřelil“.

Orosch v pondělí uvedl, že „ho velmi mrzí, pokud neúmyslně způsobil bolest v dotčených rodinách a části společnosti“. Rodičům dvou zavražděných mužů vyjádřil „blízkost“. Zároveň o oběžníku píše, že šlo o „přísně interní dokument určený kněžím Trnavské arcidiecéze“. „Dotknul jsem se… otázky vnitřní nevinnosti vzhledem k tomu, že všichni jsme hříšní,“ uvedl arcibiskup.

Denník N připomněl, že slovenská katolická církev se po útoku k této události vyjadřovala více hlasy. Předseda slovenské biskupské konference Bernard Bober tento čin i jakékoliv další projevy nesnášenlivosti odsoudil. Hovořil o smrti dvou nevinných lidí.

V případě arcibiskupa Orosche nejde o první případ, který vyvolal na Slovensku kontroverze. V roce 2019 během kázání varoval před zvolením Zuzany Čaputové, tehdy místopředsedkyně strany Progresivní Slovensko, do prezidentského úřadu. Řekl, že každý, kdo podporuje kandidáty „ultraliberální strany“, se dopouští těžkého hříchu.

Zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan doplnil, že loni pro změnu Orosch kritizoval odbornou knihu určenou rodičům, která se zabývala sexuální výchovou dětí. Publikaci označil za nevhodnou. Nejprve mu dali za pravdu i kolegové z konference biskupů, později ale organizace názor změnila a knihu naopak doporučila.