Tribunál pro Kosovo odsoudil dva veterány albánské UÇK kvůli zastrašování svědků

Zvláštní tribunál v Haagu pro válečné zločiny v Kosovu uznal ve středu vinnými ze zastrašování a zveřejnění jmen stovek chráněných svědků dva veterány osvobozeneckého boje. Poslal je do vězení na 4,5 roku a uložil jim pokutu ve výši 100 eur (2500 korun).

Soud svým prvním rozsudkem potrestal dva členy vedení vlivné veteránské organizace někdejší Kosovské osvobozenecké armády (UÇK), Hysniho Gucatiho a Nasima Haradinaje, a to za maření spravedlnosti.

Soud konstatoval, že oba muži v září roku 2020 předali kosovským médiím a politikům tajné justiční dokumenty se jmény a osobními údaji svědků, kteří byli zapojeni do vyšetřování válečných zločinů.

„Rozsudek tyto činy jasně vykresluje jako zločinné, nikoli vlastenecké,“ zdůraznil soudce Charles Smith. Dodal, že odsouzení muži vyjadřovali opovržení vůči lidem, kteří se rozhodli se soudem spolupracovat, a „hovořili způsobem, jehož záměrem mohlo být přesvědčit je, aby neposkytovali další důkazy úřadu zvláštního prokurátora a aby nesvědčili v jakémkoli budoucím procesu“.

Pokračovat bude i soud s Thaçim

Oba muži, kteří od svého zatčení pobývali ve vazbě, byli u soudu přítomni. Zvláštní tribunál pro Kosovo byl zřízen v roce 2015, aby podle kosovských zákonů řešil případy bojovníků UÇK. Jeho složení je mezinárodní a sídlí v témže nizozemském městě, kde působil také Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii.

Před tribunálem stanul už v roce 2020 také bývalý kosovský prezident Hashim Thaçi, který kvůli obvinění z válečných zločinů rezignoval na prezidentskou funkci.

Na začátku května tohoto roku prokurátoři v Haagu na něj a další vůdce UÇK podali aktualizovanou obžalobu, která obsahuje nová obvinění z údajných zločinů proti civilistům. Thaçi a jeho spolupracovníci obvinění odmítají.