Tři ministři plánují odchod z vlády, pokud se Johnson stane premiérem, píší The Times

Tři ministři plánují odchod z vlády, pokud se Johnson stane premiérem (zdroj: ČT24)

Pokud se příštím britským premiérem stane Boris Johnson, mají v úmyslu z kabinetu odejít tři ministři, mezi nimi i šéf resortu financí Philip Hammond. Na svých internetových stránkách o tom informuje britský list The Times. Nový premiér bude zvolen v úterý 23. července a následující den se ujme moci.

Johnson je považován za favorita klání o funkci lídra Konzervativní strany, a tím zároveň o křeslo premiéra.

Rezignaci plánuje také ministr spravedlnosti David Gauke a Rory Stewart, ministr pro mezinárodní rozvoj. Svým odchodem připraví Johnsona o možnost vyhodit z kabinetu nejtvrdší odpůrce odchodu Británie z Evropské unie bez dohody, píší The Times.

Už ve čtvrtek se trojice zdržela při důležitém hlasování ohledně brexitu v parlamentu. Zákonodárci totiž rozhodli o tom, že jejich schůze potrvá až do konce října. Budoucí vládě tak ztížili možnost je obejít, pokud by chtěla prosadit odchod z Evropské unie bez dohody s Bruselem. Média spekulovala, že právě o to by se mohl pokusit favorit na post premiéra Boris Johnson – a to tím, že by v předvečer brexitu přerušil aktuální schůzi.

Premiérka Mayová je ale zklamána tím, že několik ministrů nehlasovalo. Podle ní není pochyb, že její nástupce toto vezme v úvahu, až bude sestavovat vládu.

Nového šéfa kabinetu bude znát Británie příští týden. Nástupce současné premiérky Theresy Mayové členové Konzervativní strany vybírají mezi nynějším ministrem zahraničí Jeremym Huntem a bývalým šéfem diplomacie Johnsonem.

Favoritem mezi konzervativci je Johnson

Podle aktuálního průzkumu pro nedělník The Observer, jenž zkoumal názory lidí, kteří v roce 2017 volili konzervativce, se pro Johnsona vyslovilo 53 % z nich.  To znamená jednoprocentní nárůst oproti červnu. Johnsonův soupeř Hunt pak podle stejného průzkumu dostal podporu pouze 29 % konzervativních voličů, osmnáct procent dotázaných uvedlo, že neví.

Stejný průzkum pak potvrzuje, že Johnsonova popularita má těsnou spojitost s brexitem. 69 % dotázaných totiž věří, že právě Johnson do 31. října vyvede Spojené královsvtí z EU. U Hunta je o tom přesvědčeno pouze 11 procent.

Británie: Tři ministři plánují odchod (zdroj: ČT24)

Johnson předstihl Hunta také v jiném průzkumu agentury YouGov z konce června. Stalo se tak ale pouze mezi konzervativními voliči, kde měl náskok 48 % ku 39 %. Mezi všemi voliči bez ohledu na politické preference však zvítězil Hunt, který dostal 41 %, Johnson pak 29 procent. 

Podle politologa z Metropolitní univerzity v Praze Bořivoje Hnízda však vítězství Borise Johnsona není úplně jisté, a možná nebude tak silné, jak si někteří myslí.

„Případné přesvědčivé vítězství samozřejmě bude posilovat jeho roli v Konzervativní straně. Je to dvousečné, na jedné straně si sestaví vlastní kabinet, a to z těch, kteří chtějí v každém případě brexit, dokonce i brexit bez dohody. Ale ministři, kteří odejdou, nebudou svázaní loajalitou k vládě a možná se tábor odpůrců ještě zvětší,“ uvedl Hnízdo.