Téměř polovina ukrajinských dětí nemůže chodit do školy, učí se on-line

Události: Děti na Ukrajině nemohou chodit do škol (zdroj: ČT24)

Téměř dva miliony ukrajinských dětí nemohou chodit do škol. Často v nich totiž schází kryty. Učí se proto jen na dálku, což je velmi náročné jak pro ně, tak pro jejich rodiče. S využitím volného času dětí pomáhají dobrovolníci.

Sedmiletá Dáša nastoupila do první třídy v Česku, ale v červenci se společně s matkou vrátila na Ukrajinu a druhý ročník už se učí skrze monitor. Své spolužáky zná pouze jménem a přiznává, že v české škole se jí líbilo víc.

„Je to pro nás složitější, protože skutečná škola byla ta česká. Děti do ní chodily, vídaly se, povídaly si, hrály si o přestávkách. Tady nic takového není,“ uvedla v rozhovoru pro Českou televizi Dášina matka Ljuba Potapovová.

V Mykolajivu na jihu okupované země, kam se Ljuba s Dášou přestěhovaly, je na sedm desítek škol, ale otevřeno má pouze hrstka soukromých. Stejná situace je kvůli hrozícímu nebezpečí i v sousední Chersonské oblasti.

Do lavic měly v letošním roce podle ukrajinského ministerstva školství usednout přes čtyři miliony žáků. Dvaačtyřicet procent z nich se ale nemůže hodin prezenčně účastnit a stovky tisíc nemají pro on-line výuku správné pomůcky nebo internetové připojení.

Rodiče jsou s dětmi často i celý den

Ruské útoky už podle Organizace spojených národů (OSN) poničily na čtyři tisíce ukrajinských škol. Rodiče proto s dětmi, které vzdělávací instituce navštívit nemohou, tráví celé dny. Odpočinou si jen v momentu, když jsou jejich ratolesti na kroužku. „Mnoho z nich je zdarma, to je dobře. Děti spolu mohou komunikovat, ve škole je to nemožné,“ dodala Potapovová.

O aktivity pro děti je v Mykolajivu velký zájem. S jejich organizováním pomáhají dobrovolníci, kteří mimo jiné otevřeli i hodinu programování. Kromě robotiky pořádají také kurzy gymnastiky, boxu nebo aikida. „Máme už více než 130 dětí, ale to je jen začátek. Plánujeme program rozšířit. Teď aktivně sháníme peníze, protože to vše je možné jen díky soukromým sponzorům,“ konstatoval Svjatoslav Spatar z organizace OperationAid.

Podle představitelů mykolajivského regionu se školy nejspíše neotevřou celý rok. Dětem tak budou dál přibývat hodiny hlavně u počítače.