Taliban zabil nejméně 72 lidí spjatých s bývalou afghánskou vládou či armádou, uvedla OSN

Hnutí Taliban od svého srpnového nástupu k moci zabilo nejméně 72 příslušníků bývalých afghánských bezpečnostních sil a dalších lidí spojených s Američany podporovanou vládou. Uvedla to zástupkyně vysoké komisařky OSN pro lidská práva Nada Našífová.

„Od srpna do listopadu jsme získali důvěryhodná obvinění z více než stovky poprav někdejších příslušníků afghánských bezpečnostních složek a dalších osob spojených s někdejší vládou, z nichž nejméně 72 je připisováno Talibanu,“ prohlásila Našífová.

„Jsem zděšena neustálými zprávami o mimosoudních popravách po celé zemi, navzdory tomu, že Taliban po 15. srpnu vyhlásil všeobecnou amnestii,“ uvedla Našífová, podle níž byla v mnoha případech těla zabitých vystavena na veřejnosti. „To zvýšilo strach u velké části obyvatel,“ řekla.

„Jen v provincii Nangarhár bylo navíc spácháno nejméně padesát mimosoudních poprav lidí, kteří podle všeho patřili k afghánské odnoži teroristické organizace Islámský stát,“ dodala Našífová.

Taliban: Šlo o osobní spory či nepřátelství

Mezinárodní organizace pro lidská práva jako Human Rights Watch již dříve uvedly, že od nástupu Talibanu k moci byly v Afghánistánu zavražděny nebo beze stopy zmizely desítky členů bývalých afghánských bezpečnostních sil. Znepokojení vyjádřily Spojené státy a další západní země.

Taliban zmíněná obvinění odmítl. „Někteří členové bývalých afghánských bezpečnostních sil byli zabiti, stalo se tak ale z důvodu osobních sporů či nepřátelství,“ řekl mluvčí ministerstva vnitra v současné vládě vedené Talibanem.