Zabití deseti civilistů v Kábulu zůstane bez trestu. Chyba v komunikaci, omlouvají se Američané

Americká armáda nepotrestá své příslušníky za útok dronu, během kterého v Kábulu na konci srpna zemřelo deset civilistů včetně sedmi dětí. Revizní posudek potvrdil závěry listopadové zprávy generálporučíka Samiho Saida, že se jednalo o tragický omyl, ze kterého nelze vyvodit osobní zodpovědnost vojáků. Zprávy ale poukázaly na některé nedostatky, které vedly k chybnému rozhodnutí zaútočit na automobil civilistů.

„Víme, že někomu se toto rozhodnutí nebude líbit, ale nejedná se o závěr, který vydáváme, aniž bychom ho pečlivě zvážili,“ uvedl mluvčí Pentagonu John Kirby.

Incident se stal 29. srpna za všeobecného zmatku, který v Kábulu panoval při spěšném stahování posledních amerických vojáků z kábulského letiště. Hnutí Taliban se tehdy velmi rychle zmocnilo hlavního města a tři dny před americkým útokem zabili teroristé Islámského státu přes sto lidí včetně třinácti amerických vojáků.

Americké letectvo tak 29. srpna zaútočilo na automobil, o kterém se domnívalo, že by mohl představovat hrozbu pro americké jednotky na kábulském letišti. Americká armáda se obávala teroristického útoku a auto vyhodila do vzduchu. Později se ale ukázalo, že v něm byl dlouholetý spolupracovník amerických nevládních organizací a devět jeho příbuzných, včetně sedmi dětí.

Revizní zpráva, kterou vypracovali generálové Frank McKenzie a Richard Clarke, potvrzuje závěry prvního posudku od generála Saida, který nechal ministr obrany Lloyd Austin přezkoumat.

Armádní špičky se domnívají, že útok byl tragickým omylem. Pro vedení ministerstva obrany generálové vypracovali několik doporučení, která by měla v budoucnosti snížit pravděpodobnost podobného omylu.

Selhání v komunikaci či chyby v postupu

Zpráva generálů McKenzieho a Clarka poukazuje na selhání v komunikaci, špatnou interpretaci údajů a chyby v postupu, které vedly k označení automobilu za hrozbu a zahájení útoku na něj. 

Rodina obětí s beztrestností pro viníky nesouhlasí. „Odevzdáme se bohu, který smrt mučedníků potrestá. Přišli jsme o deset členů naší rodiny a myslíme na ně každý den. Ale USA jsou silná země, nemůžeme se proti nim postavit ani se pomstít. Jsme pouze muslimové,“ sdělil jeden z příbuzných Ajmal Ahmadí. Při útoku přišel o tříletou dceru a bratra. Na otázku, zda ho rozhodnutí Washingtonu nikoho nepotrestat rozzlobilo, odpověděl: „Samozřejmě.“

Mluvčí afghánské vlády Bilál Karímí řekl, že „odpovědnost za potrestání viníků a odškodnění obětí nesou Američané“.

Útok už v září označil za chybu americký generál Kenneth McKenzie a šéf Pentagonu Austin se za něj omluvil. Americké ministerstvo obrany podle agentury AP jedná o vyplacení odškodného příbuzným a o jejich možném přesídlení mimo Afghánistán. Žádnou dohodu ale Pentagon v tomto smyslu ještě neuzavřel.