Taliban se uchyluje ke starým praktikám. V Herátu vyvěsili mrtvé tělo

Taliban pověsil na hlavním náměstí v západoafghánském městě Herát na jeřáb mrtvé tělo, oznámila agentura AP s odvoláním na svědka. Signalizuje to návrat některých metod, k nimž se islamistické hnutí uchylovalo v minulosti, poznamenala agentura. Muž, jenž provozuje na náměstí lékárnu, agentuře popsal, že na místo byla přinesena čtyři těla, z nichž tři skončila vystavena na dalších náměstích ve městě. Talibové podle něj lidem sdělili, že čtveřice se podílela na únosu a policie ji zabila. Taliban se zatím oficiálně nevyjádřil.

Místní policejní velitel, kterého dosadil Taliban, později uvedl, že čtveřice zemřela při přestřelce s taliby při vysvobozování uneseného muže a jeho syna. Při boji podle něj únosci zranili jednoho člena Talibanu a civilistu. Unesené se prý povedlo osvobodit.

Jeden ze zakladatelů hnutí a hlavní zastánce přísného výkladu islámského práva Núruddín Turábí řekl agentuře AP, že uskupení hodlá opět provádět popravy a utínat ruce. Podle jeho slov se to ale možná nebude dít veřejně jako v minulosti.

Konzervativci s telefony

Od chvíle, kdy Taliban v polovině srpna převzal kontrolu nad zemí, mnozí Afghánci i svět s obavami sledují, zda talibové obnoví tvrdou vládu z druhé poloviny devadesátých let, kdy hnutí Afghánistán spravovalo poprvé. Vůdci radikálního uskupení zůstávají zakořeněni v hluboce konzervativním a tvrdém světonázoru, ačkoliv přijímají technologické změny, jako jsou mobilní telefony, poznamenala AP.

Představitelé Talibanu dříve prohlásili, že nebudou opakovat fundamentalistickou politiku předchozí vlády svého hnutí.

Nejmenovaný představitel Talibanu mezitím oznámil, že exploze bomby nastražené u silnice v provincii Nangarhár zasáhla vůz talibů a zranila nejméně jednoho člověka. K zodpovědnosti za výbuch se zatím nikdo nepřihlásil. K podobným útokům v Džalálábádu z minulého týdne, při kterých zemřelo dvanáct lidí, se přihlásila místní odnož teroristické organizace Islámský stát, podotkla AP.