Syrský režim propustil amerického bloggera. Toužil vidět všechny země světa

Po dvouměsíčním zajetí propustily syrské úřady třicetiletého amerického občana Sama Goodwina, který se vydal do válečné země zřejmě kvůli tomu, že chce poznat všechny země světa. K jeho osvobození přispěli libanonští představitelé.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že slyšelo zprávy o propuštění amerického občana v Sýrii, případ ale dál odmítlo komentovat. Goodwinovi příbuzní sdělili, že „Sam je zdráv a se svou rodinou“. Zároveň vyjádřili vděk libanonským činitelům, kteří jim pomohli.

Goodwin podle svého webu vyrostl v americkém státě Missouri a loni dal výpověď ve firmě, pro niž pracoval v Singapuru. Jeho snem bylo navštívit všechny země světa. Na severovýchod Sýrie přicestoval podle agentury AP 25. května.

Britský list The Daily Telegraph napsal, že Američana zadržela syrská armáda poté, co odjel ze severosyrského města Kámišlí, které mají pod kontrolou Kurdové.

Předpokládá se, že v Sýrii je zadržováno několik amerických občanů včetně novináře Austina Tice, který pracoval pro list The Washington Post a zmizel v roce 2012. V květnu Ticeovi rodiče televizi NBC řekli, že nepochybují o tom, že je jejich syn stále naživu.

Nejezděte do Sýrie, varuje diplomacie

Americké úřady radí svým občanům, aby Sýrii, kde si válka vyžádala už statisíce lidských životů a miliony uprchlíků, raději vynechali. Stejně vidí situaci i česká diplomacie.

„MZV ČR nedoporučuje občanům ČR cestovat do Sýrie vzhledem k pokračujícímu ozbrojenému konfliktu v Sýrii a související celkové destabilizaci bezpečnostní situace v zemi. Intenzita a územní rozšíření násilných incidentů se nepředvídatelně mění, rizikové jsou prakticky všechny regiony. Občany České republiky, kteří se na území Sýrie již nacházejí, MZV ČR vyzývá, aby Sýrii opustili,“ píše se v aktuálním doporučení ministerstva zahraničí.