Strůjci teroristických útoků v Bruselu stráví za mřížemi desítky let. Někteří dostali doživotí

Belgický soud vynesl tresty nad osmi strůjci teroristických útoků v Bruselu v březnu 2016. Zemřelo tehdy 32 lidí a další tři stovky utrpěly zranění. Několik odsouzených dostalo doživotní tresty a další 30 nebo 20 let vězení, píše agentura AFP. Šest útočníků bylo letos v červenci shledáno vinnými z teroristické vraždy a z účasti na činnosti teroristické organizace. Další dva byli odsouzeni za členství v teroristické organizaci.

V belgické metropoli se 22. března 2016 v době ranní dopravní špičky odpálili tři sebevražední atentátníci. Při dvojitém sebevražedném útoku na letišti Zaventem zahynulo 16 lidí a dalších 16 zemřelo při atentátu ve stanici metra Maalbeek. Nejsmrtelnější teroristické útoky v dějinách Belgie si také vyžádaly na 340 zraněných.

Mezi odsouzenými jsou i Salah Abdeslam a Mohamed Abrini, kteří byli loni ve Francii odsouzeni k doživotnímu vězení za teroristické útoky v Paříži z listopadu 2015, při nichž sedm sebevražedných atentátníků zabilo 130 lidí a dalších více než čtyři sta osob zranilo.

Abrini, přezdívaný „muž v klobouku“, dostal za bruselské útoky trest 30 let vězení. Abdeslam podle agentury DPA nedostal další trest odnětí svobody, protože už v roce 2018 byl v Belgii odsouzen ke 20 letům vězení za střelbu na policisty při zatýkání v březnu 2016 několik dní před atentáty.

Proces se strůjci bruselských útoků začal loni v prosinci a konal se v upravených místnostech bývalého sídla NATO.