Strojvedoucí německých drah Deutsche Bahn pokračují ve stávce

Strojvedoucí německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB) i v úterý pokračují ve stávce za vyšší mzdy, která komplikuje cestování milionům lidí. Protest zahájili již v sobotu strojvedoucí nákladních vlaků, ke kterým se v pondělí přidali jejich kolegové z osobní dopravy.

Stávka, která je druhá v tomto měsíci, skončí ve středu nad ránem. DB předpokládají, že ve středu během dne se jízdní řády plně normalizují.

Společnost Deutsche Bahn v neděli nabídla odborovému svazu strojvedoucích (GDL) jednání o vyplacení koronavirové prémie ještě v letošním roce. Odborářský předák Claus Weselsky krok drah kritizoval, neboť vedení firmy neupřesnilo její výši.

GDL chce dosáhnout ještě letos zvýšení mezd o 1,4 procenta a v nadcházejícím roce o dalších 1,8 procenta a požaduje také jednorázový příspěvek 600 eur (zhruba 15 300 korun) kvůli dopadům nemoci covid. DB nabízejí vyšší mzdy od roku 2022, argumentují přitom hospodářskými dopady pandemie.

Stávka skončí jen několik hodin před středečním odjezdem německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera na návštěvu Česka. Steinmeier do Prahy pojede přímým vlakem z Berlína. Mezi oběma hlavními městy během stávky přímé železniční spojení není, cestující musí přestupovat v Drážďanech, kde vlaky do Prahy začínají a končí.

České dráhy (ČD) v pondělí uvedly, že stávka nemá vliv na provoz osobních vlaků v Česku. Podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského vlaky na linkách mezi Prahou a Drážďany jezdily podle plánovaných jízdních řádů, dráhy tam využívají své strojvůdce.