Starosta nařídil evakuaci západní části Houstonu. Náklady na obnovu Texasu předčí i Katrinu

Starosta města Houstonu, postiženého ničivými záplavami, v sobotu nařídil povinnou evakuaci asi 300 lidí ze západní části města. Ti původně odmítli své domovy opustit, přestože tam má ještě proudit voda ze dvou přeplněných přehrad. Stát Texas odhaduje celkové škody po hurikánu Harvey na v přepočtu až 180 miliard dolarů (3,9 bilionu korun). Náklady na obnovu po jednom z nejhorších hurikánů Katrina v roce 2005 byly tehdy výrazně nižší - 125 miliard dolarů (2,7 bilionu Kč).

Starosta Sylvester Turner v předchozích dnech odhadl, že v oblasti, kam voda nadále poteče kvůli vypouštění přehrad, je asi 15 tisíc až 20 tisíc domů. Pokud domy v důsledku nynějších záplav zatopené nebyly, nemělo by se jich podle něj dotknout ani plánované upouštění. Upouštění vody potrvá až dva týdny a obyvatelé zatopených míst jsou nadále v ohrožení života.

Vyčísleny už jsou také celkové škody. Texaský guvernér Greg Abbott v rozhovoru s televizní stanicí Fox New uvedl, že hurikán a bouře Harvey a následné rozsáhlé záplavy napáchaly v Texasu škody za možná až 180 miliard dolarů (3,9 bilionu korun).

Ještě před několika dny přitom Abbott odhadoval, že k nápravě zpustošeného státu bude třeba federální pomoc větší než 125 miliard dolarů (2,7 bilionu Kč), což byly náklady na obnovu po řádění hurikánu Katrina v roce 2005. „Geografická oblast a populace zasažená ničivým hurikánem a záplavami je mnohem větší, než tomu bylo u Katriny,“ řekl guvernér.

Zaplavená čtvrť města Houston
Zdroj: Reuters

Šéf Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA) Brock Long označil Harveyho za budíček pro všechny americké státy a také místní úřady, neboť nemohou s financováním záchranných a rekonstrukčních prací spoléhat jen na federální rozpočet, ale musí také ze svých zdrojů zajistit peníze pro fondy ke krytí mimořádných událostí.

Long prozatím odmítl sdělit, kolik FEMA bude na obnovu škod od Kongresu USA žádat. Dodal, že zákonodárci dobře vědí, co je třeba nyní učinit. Americký ministr financí Steven Mnuchin mezitím varoval, že financování pomoci se může opozdit, pokud Kongres rychle nenavýší strop pro vládní výdaje. „Bez zvýšení dluhového limitu si nejsem jistý, že budeme schopní tento měsíc poslat do Texasu peníze na rekonstrukce,“ řekl Mnuchin.

Prozatím Trump požádal Kongres o uvolnění 7,85 miliardy dolarů (192,4 miliardy korun), které budou určeny jako počáteční pomoc na obnovu území poškozených jsrapřírodní katastrofou.

Trump navštívil po Texasu i Louisianu

Americký prezident Donald Trump navštívil v sobotu stát Louisiana. Ve městě Lake Charles se sešel se záchranáři a dobrovolníky, kteří pomáhali se potýkat s následky záplav způsobených bouří Harvey. Podle agentury AP prezident v doprovodu manželky Melanie a guvernéra Louisiany Johna Bela Edwardse poděkoval záchranářům za jejich úsilí.

Trump zavítal do Lake Charles poté, co nejprve navštívil texaský Houston, který byl ničivými záplavami postižen na jihu Spojených států vůbec nejvíce.

Tropická bouře, která se původně na pevninu přihnala jako hurikán, přinutila více než milion lidí k opuštění domovů. Podle aktuální bilance obětí si vyžádala nejméně 43 mrtvých.