Španělský soud poslal do vazby penzistu podezřelého ze zasílání dopisových bomb

Madridský soud v pátek potvrdil vazbu pro muže, který je podezřelý, že na konci loňského roku poslal dopisy s výbušninou mimo jiné na velvyslanectví USA a Ukrajiny v Madridu či do kanceláře premiéra Pedra Sáncheze. Čtyřiasedmdesátiletý muž je stíhán z terorismu. Vazbu mu soud prodloužil mimo jiné z obavy, že by se podezřelý mohl pokusit uprchnout do Ruska, píše agentura EFE. Podle soudu však nic zatím nenasvědčuje tomu, že by muž na zasílání výbušnin spolupracoval s dalšími lidmi či skupinami.

Penzistu zadržela policie ve středu ve městě Miranda de Ebro. Podezřívá ho z toho, že vyrobil a zaslal šestici výbušných dopisů, které mezi koncem listopadu a začátkem prosince dorazily do premiérské kanceláře, na ministerstvo obrany, na velvyslanectví USA a Ukrajiny v Madridu, na leteckou základnu Torrejón či do sídla zbrojní firmy. Jeden z dopisů poranil zaměstnance ostrahy na ukrajinské ambasádě.

Podle soudu se muž snažil vyvolat dojem, že zasílání výbušných dopisů je reakcí lidí napojených na Rusko na podporu, kterou Španělsko a jeho spojenci poskytují Ukrajině. Cílem počínání bylo podle soudce „těžce narušit veřejný pořádek“ a donutit španělské úřady, aby přestaly Ukrajinu podporovat.

V domě podezřelého našli Leninovu bustu

Podle soudu z výsledků vyšetřování nevyplývá, že by muž jednal s pomocí nějaké další osoby či v rámci teroristické skupiny. Tento týden deník The New York Times napsal, že podle poznatků amerických rozvědek bylo zasílání výbušných zásilek řízeno ruskou vojenskou rozvědkou GRU skrze členy nacionalistického Hnutí imperiální Rusko, kteří navštívili Španělsko.

Domovní prohlídka však ukázala, že muž měl zřejmě jiné politické sympatie než k ruské nacionalistické a caristické pravici. V jeho domě vyšetřovatelé mimo jiné nalezli bustu sovětského vůdce Vladimira Lenina či portrét španělské revolucionářky Dolores Ibárruriové.

Podle vyšetřovatelů muž využíval ruské sociální sítě a aplikace a četl některé ruské dezinformační weby. Obavu, že by ruští občané mohli napomoci podezřelému v útěku do Ruska, soudce zmínil mezi důvody pro vazební stíhání.