TÉMA

Dopisová bomba

Španělský soud poslal do vazby penzistu podezřelého ze zasílání dopisových bomb

Madridský soud v pátek potvrdil vazbu pro muže, který je podezřelý, že na konci loňského roku poslal dopisy s výbušninou mimo jiné na velvyslanectví USA a Ukrajiny v Madridu či do kanceláře premiéra Pedra Sáncheze. Čtyřiasedmdesátiletý muž je stíhán z terorismu. Vazbu mu soud prodloužil mimo jiné z obavy, že by se podezřelý mohl pokusit uprchnout do Ruska, píše agentura EFE. Podle soudu však nic zatím nenasvědčuje tomu, že by muž na zasílání výbušnin spolupracoval s dalšími lidmi či skupinami.
27. 1. 2023|

Podezřelou zásilku na ukrajinském konzulátu policie vyšetřuje jako obecné ohrožení

Páteční incident s podezřelou zásilkou na ukrajinském konzulátu v Brně policie zatím vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení. Zjišťuje, kdo a proč ji poslal, uvedl v pondělí policejní mluvčí David Chaloupka. Ukrajinský konzulát v Brně v Barvičově ulici v pátek kvůli podezřelé zásilce asi na čtyři hodiny policisté evakuovali, výbušný systém nakonec nenašli. V balíčku byla mrtvá živočišná tkáň. Obdobná zásilka ten den dorazila i na ukrajinské velvyslanectví v Praze, podle mluvčího ukrajinského ministerstva zahraničí Oleha Nikolenka ji dostaly zastupitelské úřady i v dalších evropských městech. Uvnitř měly být zvířecí oči.
5. 12. 2022|

Ve Španělsku odhalili další dopisové bomby, cílem byla letecká základna i premiér

Ve Španělsku odhalili za dva dny několik dopisových bomb, jejichž zaslání zřejmě souvisí s válkou na Ukrajině a které mají nejspíš stejného odesilatele. Ve čtvrtek španělské ministerstvo vnitra informovalo také o páté zásilce, která přišla už minulý týden premiérovi Pedru Sánchezovi. Podle místních médií byly pravděpodobně všechny poslány ze španělského území. Tamní úřady věc vyšetřují jako terorismus a nařídily posílit ochranu diplomatických zastoupení a státních institucí. Poslední zásilku odhalila bezpečnostní kontrola na americké ambasádě v Madridu, informovala televize La Sexta. Šlo celkově o šestý takový dopis.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 18:36|