Slovenským stranám zbývá měsíc na to, aby zaujaly voliče. Kampani chybí stěžejní téma

Měsíc před volbami do slovenského parlamentu (zdroj: ČT24)

Zbývá měsíc do slovenských voleb. O novém parlamentu a přeneseně i budoucí vládě lidé rozhodnou 30. září. K favoritům patří Smer a Progresívne Slovensko. Třetina voličů ale stále není rozhodnutá. Kampaň vstupuje do ostré fáze a podle expertů zatím nemá stěžejní téma.

Na billboardech se objevuje mnoho tváří a o to víc témat. Včetně těch věčných: třeba omezení populace medvědů. Jiná jsou ale výjimečná, jako stíhání v tajných službách.

„(Kampaň) není něčím výrazně specifická. Dokonce rozmýšlím nad hlavním tématem voleb. Myslím, že tady stále trochu hledáme,“ hodnotí sociolog Martin Slosiarik z agentury Focus.

Strany často sází na stav financí a pomoc lidem v nouzi. Téma školství a zdravotnictví je zase klíčové pro nerozhodnuté voliče, kterých je podle odhadů až třetina.

I proto zatím těžko předvídat, kolik stran usedne v parlamentu, a hlavně které z nich budou vládnout. Dědictvím minulých voleb bylo napětí v koalici, její rozpad vrcholící před rokem a tím i rekordní nedůvěra lidí ve veřejnou správu. Letos tak začaly v referencích sílit strany protestu.

Nejasné skládání vlády

V čele průzkumů je Smer expremiéra Roberta Fica, jeho náskok ukrajuje Progresívne Slovensko. Téměř jistou účast v parlamentu má i bývalý spojenec Smeru – Hlas a také hnutí Republika. Příští vládu a její stabilitu ale budou určovat hlavně další strany v pořadí.

„Může se stát, že Ficův Smer trhne výborný výsledek, ale za cenu toho, že potopí své potenciální partnery. Naopak může se stát, že mnohé strany oponující Ficovi se do parlamentu nedostanou a Fico bude mít k dispozici ústavní většinu,“ vysvětlil politolog Pavol Hardoš.

Podle velvyslance na Slovensku Rudolfa Jindráka hrají v předvolebním rozhodování roli zahraniční témata, zejména ruská invaze na Ukrajinu, důležitá jsou ale i ta vnitrostátní. „Velkým tématem jsou hypotéky – jakým způsobem se bude řešit splácení, protože banky oznámily značné zvýšení úrokových sazeb. Nebo je to obecně sociální situace,“ řekl v Interview ČT24.