Slovensko začne očkovat Sputnikem V. Zatím o něj projevilo zájem necelých šest tisíc lidí

Události ČT: Slovensko začne očkovat Sputnikem V (zdroj: ČT24)

Slovensko začne v pondělí očkovat ruskou vakcínou Sputnik V. Zájem o preparát bez unijní registrace je daleko za očekáváním – dosud se přihlásilo pět tisíc sedm set lidí. Země má přitom ve skladu dávky pro sto tisíc osob. Ruskou vakcínu si nenechá dát ani expremiér a současný ministr financí Igor Matovič (OĽANO), který její nákup prosadil. Údajně proto, že by měl problémy při cestování.

První a dosud jediná várka Sputniku V přistála na Slovensku v březnu. Matovič tuto v EU neregistrovanou vakcínu prosazoval, protože vrcholila druhá vlna pandemie a očkovacích látek přicházelo málo.

Nasazení preparátu se ale zkomplikovalo. Tajný nákup vyostřil vztahy v koalici a Matovič musel rezignovat. Lékový úřad (ŠÚKL) navíc odmítl dát vakcíně razítko a dostal se kvůli tomu do sporu s Moskvou. „Nebylo možné přijmout závěr o poměru přínosů a rizik vakcíny Sputnik V, a to vzhledem k množství chybějících údajů od výrobce,“ uvedl v dubnu ŠÚKL.

Slovensko má dávky pro sto tisíc zájemců. Původně počítalo s milionem lidí, ale pokud potrvá nízká poptávka, spíš než další nákup bude řešit, co s nevyužitými ampulemi. Do srpna jim vyprší spotřební lhůta. „Samozřejmě tady tři měsíce mocní lidé tohoto státu dělali velmi mnoho proti tomu, aby se tu Sputnik používal. Ať potom zpytují svědomí,“ prohlásil Matovič.

Sociolog Robert Klobucký si nemyslí, že by na Slovensku někdy existovaly statisíce lidí, kteří by chtěli jen Sputnik a nic jiného. „Můj odhad byl, že pokud se podaří naočkovat 100 tisíc lidí, tak to bude velký úspěch. A zdá se, že ani to se nepodaří,“ uvádí odborník ze Sociologického ústavu SAV.

Vakcína není pro lidi starší 60 let

Sputnik V se bude podávat jen v osmi očkovacích centrech, po jednom v každém z krajů. Nejvíc registrovaných hlásí Žilina a Nové Zámky, dominuje věková skupina 40 až 60 let. Starší lidé ho dostat nesmějí, na což si někteří senioři stěžují. Ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský (za OĽaNO) však uvedl, že očkování starších osob nepřipouští výrobce. 

I Lengvarský přiznal, že by si Sputnik dát nenechal. Nepřihlásil se ani Matovič – údajně proto, že jako ministr financí hodně cestuje a neregistrovanou vakcínu řada zemí neuznává.