Slovensko za Sputnik V zaplatí i v případě, že ho nepřevezme

Slovensko se zavázalo zaplatit za dva miliony dávek vakcíny Sputnik V i v případě, že očkovací látku nepřevezme a ruský dodavatel kontrakt v hodnotě 19,9 milionu dolarů (426 milionů korun) neporušil. Podle slovenských médií to vyplývá z kupní smlouvy, kterou zveřejnilo tamní ministerstvo zdravotnictví. Nákup přípravku dříve vyvolal spory nejen mezi Bratislavou a Moskvou, ale i ve slovenské vládní koalici. Očkování vakcínou v zemi zatím nezačalo, přestože Slovensko prvních 200 tisíc dávek převzalo na začátku března.

List Denník N napsal, že smlouva je pro Slovensko nevýhodná zejména kvůli tomu, že na sebe převzalo zodpovědnost za případné nežádoucí účinky Sputniku V. Ruský výrobce totiž nezodpovídá ani za účinnost vakcíny, kterou Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) dosud nedoporučila ke schválení na unijním trhu.

Stanovisko k vakcíně nevydal ani slovenský Statní ústav pro kontrolu léčiv (slovenský SÚKL), a to kvůli nedostatku údajů od výrobce. Bývalý slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí, jenž kontrakt podepsal, ho podle agentury TASR označil za výhodný.

Podle smlouvy by dodávky Sputniku V měly být dokončeny v červnu. Na začátku dubna ale Ruský fond přímých investic (RDIF), jenž zodpovídá za marketing vakcíny, uvedl, že Slovensko porušilo kontrakt na dodávku očkovací látky. Instituce to zdůvodnila tím, že slovenský SÚKL zadal testování dodané zásilky laboratoři, která není součástí sítě oficiálních laboratoří Evropské unie. Tuto podmínku smlouva ale neobsahuje.

Bratislava čeká na výsledky testů

Na ruskou stranu se ve sporu přiklonil i někdejší premiér Igor Matovič, který byl u nákupu Sputniku V. Nynější ministr financí tehdy původně tvrdil, že Rusko žádá vrácení přípravku kvůli tomu, že látka byla testována v neakreditované laboratoři a opakovaně kvůli tomu kritizoval šéfku slovenského SÚKL. 

Bratislava podle ministra zdravotnictví Vladimíra Lengvarského s rozhodnutím o očkování Sputnikem V vyčká na testy v Maďarsku a Rusku. Slovensko v květnu zároveň očekává výrazné navýšení dodávek očkovacích látek od firem Pfizer/BioNTech, které EMA potvrdila.