Slovenská policejní inspekce zadržela elitní vyšetřovatele a svého šéfa

Slovenská policejní inspekce podle tisku kvůli podezření z manipulace s výpovědí svědků zadržela čtyři vyšetřovatele elitní policejní jednotky NAKA a na příkaz prokurátora zatkla i svého prozatímního šéfa. Zmínění vyšetřovatelé, z nichž nejméně dva si podle médií už vyslechli obvinění ze zneužití pravomocí a maření spravedlnosti, pracovali na sledovaných kauzách.

Podle Denníku N čtveřici vyšetřovatelů spojuje činnost v policejním týmu, který odhaloval korupci někdejších policejních špiček. Po loňských volbách policie v různých kauzách obvinila i z korupce kromě jiných podnikatele, jakož i bývalé vedení policie a představitele úřadů a institucí z období, kdy byli u moci sociální demokraté (Smer-SD) Roberta Fica.

Právě Fico opakovaně tvrdil, že stíhání některých obviněných ve zmíněných kauzách je vykonstruováno na základě zmanipulovaných svědeckých výpovědí. Několik stíhaných osob mezitím začalo spolupracovat s policii a následně vyvázlo s podmínkou. Na vyšetřování korupčních kauz dohlíží úřad speciální prokuratury, což je elitní složka slovenské prokuratury.

Úřad inspekční služby, který má odhalovat trestné činy policistů, zadržel také svého prozatímního šéfa Petera Scholtze. Ten dříve pozastavil činnost vyšetřovatelce, jež stála v čele týmu, který prověřoval podezření, že vyšetřovatelé NAKA navádějí svědky ke křivé výpovědi. Jednu z akcí, kterou v této souvislosti uskutečnila policejní inspekce, dříve přerušil policejní prezident Peter Kovařík. Bratislavská prokuratura ho kvůli tomu v srpnu obvinila a Kovařík následně ohlásil rezignaci.

Nejnovější postup policejní inspekce a bratislavské prokuratury kritizoval ministr vnitra Roman Mikulec, který se opakovaně zastal i Kovaříka. Šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a expremiér Igor Matovič na sociální síti k zadržení zmíněné čtveřice vyšetřovatelů prohlásil, že mafie se rozhodla udělat vyšetřovatelům ze života peklo. Vyšetřovatele vybídl, aby neztráceli naději.