Sesuv půdy v Pákistánu zasypal přes dvacet nákladních aut, nejméně dva lidé nepřežili

Sesuv půdy zablokoval frekventovanou silnici v průsmyku spojujícím Pákistán a Afghánistán a zasypal více než dvacet nákladních aut. Nejméně dva lidé zemřeli a další desítky osob se pohřešují, napsala agentura Reuters s odvoláním na pákistánské úřady.

„Pod troskami je pohřbeno dvacet až pětadvacet kamionů. Sesuv je rozsáhlý a v záchranné operaci pokračujeme pomocí těžké techniky,“ upřesnil Abdul Násir Chán z vedení provincie Chajbar Pachtunchvá agentuře Reuters. Podle něj se zatím našla dvě těla, tři lidé skončili se zraněními v nemocnici a po dalších zavalených se pátrá.

Sesuv v Chajbarském průsmyku v pohoří Hindúkuš způsobila silná bouře, agentura AP informovala o tom, že jeden ze zavalených kamionů zasáhl blesk a vozidlo pak začalo hořet.

Silnice přes Chajbarský průsmyk spojuje pákistánský Péšávar s afghánským městem Torcham. Jde o důležitou obchodní tepnu, sesuvy půdy jsou tam vzhledem k hornatému terénu poměrně časté. V březnu otřáslo regionem zemětřesení, které si vyžádalo jedenáct mrtvých a přes sto zraněných.