TÉMA

Péšávar

Při explozi v Pákistánu zemřely desítky lidí

Asi 40 lidí v neděli zemřelo při explozi bomby na shromáždění stoupenců radikálního duchovního a vůdce islamistické strany v okrese Badžur na severozápadě Pákistánu u hranic s Afghánistánem. Informuje o tom agentura DPA s odvoláním na policii. Dalších skoro dvě stě osob utrpělo zranění. Podle policie důkazy nasvědčují tomu, že šlo o sebevražedný atentát. Podle agentury AP jde o jeden z nejhorších útoků za poslední roky.
30. 7. 2023Aktualizováno30. 7. 2023, 20:46|

Sesuv půdy v Pákistánu zasypal přes dvacet nákladních aut, nejméně dva lidé nepřežili

Sesuv půdy zablokoval frekventovanou silnici v průsmyku spojujícím Pákistán a Afghánistán a zasypal více než dvacet nákladních aut. Nejméně dva lidé zemřeli a další desítky osob se pohřešují, napsala agentura Reuters s odvoláním na pákistánské úřady.
18. 4. 2023|

Pumový útok v pákistánské mešitě má stovku obětí, většina jsou zřejmě policisté

Počet obětí pondělního útoku na mešitu v pákistánském Péšávaru vzrostl na sto. Vyplývá to z aktualizované bilance agentur AP a Reuters, které se odvolávají na pákistánské policejní a nemocniční zdroje. Zranění utrpělo podle různých zdrojů 150 až 255 lidí. Desítky z nich jsou v nemocnici, někteří v kritickém stavu. Většina obětí jsou zřejmě policisté.
30. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 13:58|

Devadesát procent Pákistánu je bez elektřiny. Země nemá prostředky na údržbu sítě

Velkou část Pákistánu, včetně metropole a dalších velkých měst, postihl v pondělí ráno výpadek elektřiny. Důvodem je porucha rozvodné sítě na jihu země, jež způsobila výpadky i v dalších částech Pákistánu, který má přes 230 milionů obyvatel. Server televize CNN uvedl, že výpadek postihl téměř celou zemi a je nejhorším od ledna 2021, kdy se do tmy na několik hodin ponořilo skoro 90 procent země.
23. 1. 2023|

V Pákistánu propustili odsouzeného na doživotí za znásilnění. Souhlasil, že si vezme svou oběť

Pákistánský soud po intervenci rady starších rozhodl o propuštění na svobodu muže odsouzeného na doživotí za znásilnění poté, co souhlasil, že si vezme svou oběť. Na sňatku se dohodl 25letý násilník Davlat Chán s rodinou mladé neslyšící ženy, která porodila jeho dítě. Rozhodnutí budí pohoršení u organizací na ochranu lidských práv, píše The Guardian.
31. 12. 2022|

Příznivci expremiéra Imrana Chána v Pákistánu zablokovali silnice

Příznivci pákistánského expremiéra Imrana Chána v úterý zablokovali silnice poblíž Islámábádu. Protesty, které vyvolal pokus o atentát na Chána z minulého týdne, zastavily dopravu a byly kvůli nim uzavřeny školy, informovala agentura Reuters.
8. 11. 2022|