Při explozi v Pákistánu zemřely desítky lidí

Asi 40 lidí v neděli zemřelo při explozi bomby na shromáždění stoupenců radikálního duchovního a vůdce islamistické strany v okrese Badžur na severozápadě Pákistánu u hranic s Afghánistánem. Informuje o tom agentura DPA s odvoláním na policii. Dalších skoro dvě stě osob utrpělo zranění. Podle policie důkazy nasvědčují tomu, že šlo o sebevražedný atentát. Podle agentury AP jde o jeden z nejhorších útoků za poslední roky.

Shromáždění pořádané stranou JUI-F maulány Fazlúra Rahmána se konalo na okraji města Chár a byly na něm stovky lidí. Původně byla pro akci vyčleněná hala nedaleko tržiště, pak ale u ní byly kvůli vysoké účasti postaveny ještě stany. Na pořádek na místě dohlíželi straničtí dobrovolníci vybavení pendreky.

Po výbuchu zůstali na zemi mrtví, zakrvácení ranění a převrácené židle. Policie uvedla, že poranění účastníci setkání byli po explozi odváženi do hlavní nemocnice ve městě a že někteří z nich jsou v kritickém stavu. Na místo pro zraněné také přiletěly vrtulníky a dopravují je do Péšávaru, metropole provincie Chajbar Pachtunchvá. 

„Nedokážeme říct, kolik lidí zemřelo, ale na místě je mnoho mrtvol,“ řekl agentuře DPA zástupce policie. Smrtelná bilance se zvyšovala s tím, jak byly oběti převáženy do nemocnic. 

Premiér kondoloval pozůstalým

Mezi mrtvými je i jeden z místních lídrů strany JUI-F. Podle jejího mluvčího šlo o „útok na Pákistán, na demokracii“. Pákistánský premiér Šahbáz Šaríf kondoloval blízkým obětí a řekl, že „teroristé jsou nepřátelé Pákistánu a my je zničíme“.

Zraněn při explozi byl také kameraman pákistánské televize Geo News TV, který utrpěl těžká poranění hlavy a hrudníku a je v kritickém stavu.

Okres Badžur v minulosti býval útočištěm islamistických ozbrojenců, šlo o baštu pákistánské odnože radikálního hnutí Taliban (TPP). V posledních letech se ji ale pákistánské armádě z této oblasti podařilo vytlačit.

Rahmán na shromáždění nebyl

Agentura AP píše, že Rahmán je považován za duchovního blízkého Talibanu. Jím vedená strana je součástí současné pákistánské vládní koalice. Zástupci JUI-F uvedli, že Rahmán na shromáždění nebyl. V Pákistánu se konají politické mítinky před letošními parlamentními volbami. Ty se uskuteční na podzim. DPA píše, že strana JUI-F byla terčem útoků už v minulosti.

V prohlášení zaslaném agentuře AP pákistánský Taliban nedělní bombový útok odsoudil a uvedl, že jeho cílem bylo štvát muslimy proti sobě. Také afghánský Taliban atentát odsoudil.

Podle AP šlo o jeden ze čtyř nejhorších útoků na severozápadě Pákistánu od roku 2014, kdy 147 lidí, hlavně školáků, zemřelo při úderu Talibanu proti armádou provozované škole v Péšávaru. Letos v lednu bylo v tomto městě při bombovém útoku v mešitě zabito 74 lidí. A v únoru více než stovka lidí, především policistů, zemřela při výbuchu bomby v mešitě uvnitř přísně střeženého komplexu, v němž se nachází velitelství péšávarské policie.