Příznivci expremiéra Imrana Chána v Pákistánu zablokovali silnice

Příznivci pákistánského expremiéra Imrana Chána v úterý zablokovali silnice poblíž Islámábádu. Protesty, které vyvolal pokus o atentát na Chána z minulého týdne, zastavily dopravu a byly kvůli nim uzavřeny školy, informovala agentura Reuters.

Chánovi stoupenci zahájili protestní blokádu v pondělí pozdě večer místního času a znemožnili příjezd k mezinárodnímu letišti v Islámábádu a provoz po silnicích, které metropoli propojují s Péšávarem a Láhaurem. „Některé rodiny v dopravní zácpě zůstaly několik hodin. Dokonce máme zprávy, že protestující nenechali projet ani sanitky,“ uvedla policie.

Chán původně na úterý vyhlásil pokračování protestního průvodu z Láhauru do Islámábádu, který byl zahájen na konci října. Průvod přerušila střelba, při níž jeden člověk přišel o život a zranění kromě expremiéra utrpěla i desítka dalších osob. Střelec, kterého policie zadržela, údajně přiznal, že chtěl Imrana Chána zabít.

Obavy z nestability

V Pákistánu, který disponuje jadernými zbraněmi a má za sebou historii politického násilí a atentátů, vyvolal útok obavy z rostoucí nestability.

Pochod se zastavil ve městě Vazírábád ve východní provincii Paňdžáb a podle vyjádření Chánovy strany Hnutí za spravedlnost (PTI) by měl pokračovat ve čtvrtek. Důvod odložení nového startu pochodu strana neuvedla. Chán bude průvod doprovázet virtuálně.

Bývalý hvězdný hráč kriketu Chán vyhrál volby v roce 2018 na základě programu, v němž kritizoval korupci mezi politickou elitou. O premiérský úřad přišel letos v dubnu, když mu parlament vyslovil nedůvěru. Od té doby Chán pořádá demonstrace, na něž chodí množství lidí. Jeho cílem je prosadit předčasné volby, ty řádné jsou v plánu příští rok v listopadu. Současná vláda vedená Šahbázem Šarífem výzvy k předčasným volbám odmítla.