Předseda gruzínského parlamentu podepsal „ruský zákon“, který vyvolal protesty

Předseda gruzínského parlamentu Šalva Papuašvili v pondělí podepsal kontroverzní zákon o zahraničním vlivu, informovala agentura TASS. Podle ní tak zákon, proti němuž v uplynulých týdnech protestovaly desetitisíce lidí, začal platit.

„Dnes (v pondělí) jsem podepsal zákon o transparentnosti zahraničního vlivu. Jeho cílem je posílit politický, ekonomický a sociální systém Gruzie proti vměšování zvnějšku,“ oznámil Papuašvili na tiskovém brífinku.

Právní předpis, který prosadila gruzínská vláda, ukládá zpravodajským médiím a nevládním organizacím povinnost registrovat se jako „organizace nesoucí zájmy cizí moci“, pokud získávají více než dvacet procent rozpočtu ze zahraničí. Kritici nové normy včetně prezidentky Salome Zurabišviliové se obávají, že zákon je vypracovaný po vzoru Ruska a že omezí svobodu slova a tisku. Spatřují v něm překážku na cestě Gruzie do Evropské unie.

Prezidentka Zurabišviliová zákon v polovině května vetovala, minulý týden ji ale přehlasoval parlament, ve kterém má nadpoloviční většinu vládnoucí strana a navrhovatel zákona Gruzínský sen. Vzhledem k tomu, že prezidentka normu ve stanovené lhůtě nepodepsala, připadla tato úloha předsedovi parlamentu.

Protesty, které Gruzie v uplynulých týdnech kvůli zákonu o zahraničním vlivu zažívala, byly jedny z největších od získání nezávislosti v souvislosti s rozpadem Sovětského svazu v roce 1991.