Ruští právníci obhajující opozici čelí rostoucímu tlaku

Události: Problémy právníků v Rusku (zdroj: ČT24)

Tlak na nezávislé advokáty se v Rusku od začátku otevřené invaze Moskvy na Ukrajinu stále stupňuje. Už týden jsou ve vazbě tři právníci vězněného opozičního lídra Alexeje Navalného. Úřady je viní z extremistického spolčení. Desítky nezávislých advokátů se připojily k rostoucí ruské diaspoře.

Ivan Pavlov je jedním z nejznámějších ruských právníků. Obhajoval vůdce opozice Alexeje Navalného nebo třeba bývalého novináře Ivana Safronova. Ve vězení mohl skončit i on sám, a to kvůli zveřejnění tajných informací. Pak mu bylo naznačeno, aby z Ruska odešel. „Vyšetřovatel demonstrativně držel v rukou můj pas. Pak ho položil na stůl a řekl: nás to nezajímá, my vám ho necháme,“ vylíčil ruský právník v emigraci.

Soudy mu zakázaly používat mobilní telefon či internet, takže v podstatě nemohl pracovat. Odjel proto přes gruzínské Tbilisi až do Prahy. Ještě předtím stačil dát v Rusku dohromady síť spolupracovníků. „Pokračujeme i teď ve své práci. Nemůžu veřejně mluvit o detailech, je to otázka bezpečnosti pro ty, kteří v Rusku zůstali,“ podotkl Pavlov.

Pronásledovaným advokátem je také Michail Beňaš z Krasnodaru, který obhajuje příznivce opozice. Ruské úřady ho nejenom označily za zahraničního agenta, ale opakovaně také vystavují právníka různým obviněním. „Moje vlast nechce lidi, kteří s ní nesouhlasí. V Rusku je teď válečná cenzura, jakékoliv alternativní názory jsou zakázané,“ řekl Beňaš.

Letos v únoru přišel za údajné urážky ministerstva spravedlnosti na tři roky o právnickou licenci, přesto ve vlasti zůstal. „Upřímně věřím, že se ke své práci vrátím dříve než za tři roky a budu pokračovat ve své praxi,“ poznamenal krasnodarský advokát.

Ruská advokátní komora registruje zhruba osmdesát tisíc právníků. Jenom malá část z nich se kvůli velkému riziku a možným problémům s úřady dále věnuje ochraně lidských práv. Například loni ruské soudy podle oficiálních statistik osvobodily obžalované pouze v jednom případě ze tří set. Zejména v politických kauzách je proto většinou jasné, jaký verdikt soudci vynesou.