Rusové zpomalili útoky u Avdijivky. Postoupili zřejmě u Robotyne, které Ukrajinci osvobodili při protiofenzivě

Ruské operace u Avdijivky v Doněcké oblasti po obsazení tohoto města „dramaticky zpomalily“, píše Institut pro studium války (ISW). Tamní ruská ofenziva si podle něj po stažení ukrajinských jednotek pravděpodobně vyžádá operační pauzu. Rusové naopak útočí u Robotyne v Záporožské oblasti, tedy na území, které Ukrajinci osvobodili během své loňské protiofenzivy, uvádí ukrajinská armáda. Okupanti se také nadále snaží o vytlačení Ukrajinců z předmostí, které si vytvořili na levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti.

Mluvčí uskupení ukrajinských sil Tavrija Dmytro Lychovij podle ISW v pondělí informoval, že počet ruských útoků ve směru na Avdijivku se za poslední den výrazně snížil a že ruské síly se v současné době přeskupují a provádějí v obsazeném městě odklízecí operace. Lychovij poznamenal, že rovněž ruské ostřelování a aktivita letectva okupantů se v oblasti výrazně snížila.

Ukrajinští představitelé oznámili, že se ukrajinské síly stáhly na novou obrannou linii, kterou předem připravily a opevnily na „několika úrovních“, píše též ISW.

Jeho analytici dále uvádějí, že ruské síly budou pravděpodobně muset provést operační přestávku, než obnoví významné útočné operace u Avdijivky, nebo budou muset do oblasti převést další posily z jiných sektorů fronty.

Ukrajinci se z Avdijivky stáhli minulý týden. Ukrajinská armáda uvedla, že Rusové při dobývání opevněného postavení Zenit na jižním okraji Avdijivky postříleli zraněné ukrajinské vojáky, ačkoliv předtím souhlasili s jejich zajetím a následnou výměnou. Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec to označil za válečný zločin.

Rusové zřejmě mírně postoupili u Robotyne

Mluvčí ukrajinské armády Lychovij také v pondělí uvedl, že pod těžkou palbou Rusů se ocitly ukrajinské jednotky u obce Robotyne v Záporožské oblasti na jihovýchodě země. Okupanti se tam snaží znovu dobýt toto území, jež Ukrajinci osvobodili během loňské ofenzivy, jejich útoky ale byly podle mluvčího bezvýsledné.

„Nepřítel podnikl deset neúspěšných útoků proti pozicím ukrajinských sil u Robotyne. Situace je proměnlivá, nepřítel vede těžkou palbu,“ uvedl Lychovij. Ukrajinským silám se podle něj podařilo odrazit útoky vedené se značným počtem obrněných vozidel. Rusové ale nyní kromě obrněnců posílají do útoku i malé skupiny vojáků a „aktivně operuje“ i ruské letectvo. „Tyto snahy o ofenzivní akce byly zastaveny, nepřátelské síly byly zničeny na okraji Robotyne,“ uvedl generál Oleksandr Tarnavskyj, který velí tomuto úseku fronty.

ISW píše, že geolokalizovaný záznam zveřejněný v pondělí naznačuje, že ruské síly nedávno postoupily na západní předměstí Robotyne. O mírném postupu ruských sil v Záporožské oblasti píše i server BBC News s odvoláním na informace ze sociálních sítí.

Ruští váleční bloggeři podle ISW tvrdí, že ruské síly postoupily přes kilometr hluboko na západ od Verbove a až dva kilometry hluboko u Robotyne a že ruské síly dosáhly západního a jižního předměstí Robotyne, přičemž podle některých těchto zdrojů už Rusové do obce vstoupili a v jejím centru se bojuje. ISW ale dodává, že tvrzení o bojích v Robotyne nemůže potvrdit.

Objevily se ale zprávy o tom, že u Robotyne ruští vojáci opět postříleli ukrajinské zajatce. Incident se stal už v neděli. Rusové se měli zmocnit tří ukrajinských vojáků v opevněném postavení, kteří chránili přístup ke vsi z jihu. „Nepřítel opět bez ohledu na válečná pravidla a zvyky zajal a zastřelil naše vojáky,“ napsal zpravodajský kanál DeepState, blízký ukrajinské armádě.

Zajištění Robotyne loni v srpnu se považovalo za největší úspěch loňské ukrajinské protiofenzivy. Ruské útoky na této části fronty začaly o víkendu.

Radní Záporožské oblasti Askad Ašurbekov o situaci na tamním úseku fronty (20. února 2024) (zdroj: ČT24)

Boje o ukrajinské předmostí na levém břehu

Rusové útočí rovněž na ukrajinské pozice na levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti a snaží se Ukrajince odtamtud vytlačit. Generální štáb ukrajinské armády v neděli uvedl, že jen za tento den zaútočili okupanti na ukrajinské pozice na levém břehu Dněpru čtrnáctkrát.

Z dělostřelectva a minometů byly podle něj zasaženy osady Zolota Balka, Inhulec, Fedorivka, Ivanivka, Tjahynka, Tokarivka, Krynky v Chersonské oblasti a také Očakiv v Mykolajivské oblasti. Poblíž osad Krynky, Tomyna Balka, Inhulets a Ivanivka v Chersonské oblasti Rusové také zahájili útoky z vícenásobných raketových systémů, uvedl štáb.

Ukrajinci si na levém, východním břehu Dněpru, který okupují Rusové, vytvořili malé předmostí loni na podzim.