Robotyne je svobodné a postupujeme dále, hlásí Kyjev

Horizont ČT24: Ukrajinci hlásí další postup na jihu (zdroj: ČT24)

Ukrajinská vojska po osvobození obce Robotyne v Záporožské oblasti na jihu země pokračují v postupu na jihovýchod, uvedla v pondělí ráno náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Ukrajinský postup v Záporožské oblasti podle BBC hlásí také americký Institut pro studium války (ISW). Ruské síly mezitím podnikly vzdušný útok na Poltavskou oblast a další části země.

„Robotyne je osvobozené a naše vojska postupují na jihovýchod,“ řekla Maljarová podle agentury Unian. Ukrajinské jednotky podle ní směřují k obcím Novoprokopivka a Očeretuvate „bez ohledu na zuřivý odpor nepřítele“. Ozbrojené síly Ukrajiny minulý týden uvedly, že jejich jednotky vztyčily ve vsi Robotyne státní vlajku, ale zároveň doplnily, že se v místě stále dostávají pod palbu.

O ukrajinském postupu se zmiňují také analytici ISW, kteří upozorňují, že předpovědi ohledně další etapy bojů ztěžují nejasnosti ohledně toho, jak okupanti doplňují vlastní ztráty a vybavení na jihu Ukrajiny.

V oblasti podle nedávného hodnocení situace v podání ISW nejsou pozorovány ruské síly, které by ještě nezasáhly do bojů. To může svědčit o tom, že další linie ruské obrany může být méně pevná než pozice, které již ukrajinské síly překonaly. Podle amerických expertů není jasné, zda si Rusové dokážou udržet převahu, pokud nebudou s to nasadit stejné množství vojáků i na další obranné linii.

Postup u Bachmutu

Maljarová podle listu Ukrajinska pravda ohlásila také drobný postup u Bachmutu na východě Ukrajiny. „Na jižním křídle jsme postoupili a minulý týden jsme osvobodili další kilometr čtvereční, dohromady (od začátku protiofenzivy) už 44 čtverečních kilometrů,“ dodala Maljarová.

Na mapě postavení ukrajinských vojsk na tomto úseku fronty podle náměstkyně vypadá jako podkova okolo města, které drží Rusové, ale z jihu a severu jsou obklopeni ukrajinskými vojsky na výšinách.

Ukrajinská vojska zahájila protiofenzivu na jihu a východě země již počátkem června, dosud však dosáhla jen dílčích úspěchů.

Ruské ostřelování

Nejméně tři mrtvé si vyžádal ruský vzdušný útok na ukrajinskou Poltavskou oblast, kde byl po zásahu zničen průmyslový objekt. Oznámil to v pondělí ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko podle agentury Interfax-Ukrajina. Zprvu šéf oblastní správy Dmytro Lunin hlásil dvě oběti, ale záchranáři mezitím našli jednoho ze dvou pohřešovaných lidí mrtvého. Pátrání po nezvěstném pokračuje.

Kromě tří obětí a jednoho pohřešovaného dalších pět lidí utrpělo zranění, když ruská raketa zasáhla závod, ve kterém se vyrábí rostlinný olej, uvedl Klymenko na Telegramu. Poničený podnik se nachází v městečku Hoholeve, které leží asi padesát kilometrů severozápadně od Poltavy.

Terčem ruského útoku se stalo i průmyslové město Kryvyj Rih na jižní Ukrajině, tento útok se ale obešel bez mrtvých a raněných, uvedl šéf Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

Ukrajinské letectvo podle listu Ukrajinska pravda hlásí, že sestřelilo čtyři ze šesti střel a raket, které Rusko během noci vystřelilo na Ukrajinu: dvě střely s plochou dráhou letu Kalibr a dvě řízené letecké rakety Ch-59. Střely Kalibr odpálila ruská fregata plavící se v Černém moři a letecké rakety bombardéry Su-34. Během noci byl letecký poplach vyhlášen po celé Ukrajině, dodala agentura Unian.