Rusové tvrdí, že zajali ukrajinského pilota ultralehkého letounu

Ruská média s odvoláním na tajnou službu FSB, jejíž součástí je i pohraniční stráž, ohlásila, že se v ruské Brjanské oblasti na hranicích s Ukrajinou zřítilo lehké ukrajinské letadlo. Pilota údajně zajali ruští pohraničníci.

Deník Kommersant na svém webu zveřejnil snímek zajatého ukrajinského pilota, který se objevil na sociálních sítích. Jeho pravost nelze nezávisle ověřit.

„Letadlo z nezjištěných příčin havarovalo u obce Butovsk,“ citovala agentura RIA Novosti z prohlášení FSB. Podle něj ruští pohraničníci zadrželi pilota, který se pokoušel utéci na ukrajinské území. FSB vůči narušiteli státní hranice zahájila vyšetřování.

Agentura připomněla, že v ruském pohraničí platí zvýšená pohotovost kvůli hrozbě „teroristického ohrožení“, což zahrnuje posílení kontrol na nádražích a dalších místech, kde se shromažďují lidé, a také posílení ochrany strategických objektů včetně energetických, ale i další opatření.

Pilot při výslechu údajně vypověděl, že pracuje jako civilní pilot a že mu zaplatili 50 tisíc hřiven (asi 29 tisíc korun) za to, že bude při letu doprovázet druhé letadlo ve výši padesát metrů a na pokyn z tohoto stroje bude pořizovat fotografie.

Podle svých slov prý nevěděl, že letí nad Ruskem, i když na svou ochranu dostal automatickou zbraň a neprůstřelnou vestu, napsal server Meduza z odvoláním na záznam výslechu, zveřejněný na sociálních sítích. Ukrajinská strana incident nekomentovala.